5 Haziran 2009 Cuma

Yabancı Para Birimi Yeniden Değerlenmesi

Dönem sonu prosesinin bir parçası olarak, dönem sonu mali tablosu da yaratılacağı için, yabancı para birimi cinsinden tutulan tüm hesaplar ve tüm yabancı para birimi açık kalemleri, dönem sonu kuru üzerinden yeniden değerlenmelidir. Bu amaç için SAP ERP Packaged Solution içinde iki araç mevcuttur:

Yabancı para birimi yeniden değerlemesi – bilanço hesapları: Program, yabancı para birimi cinsinden tutulan tüm bilanço hesaplarını, özellikle de nakit hesaplarını seçer ve toplam bakiyeyi cari geçerli kur üzerinden yeniden değerler. Herhangi bir (Türk Lirası) döviz kuru farkı, gerçekleşen kâr/zarar hesabına kaydedilir.

Yabancı para birimi yeniden değerlemesi – açık kalem hesapları: YTL cinsinden yönetilen borçlular ve alacaklılar gibi açık kalem hesapları, yabancı para birimi işlemlerini içerebilir. Program, her bir açık kalemi münferit olarak yeniden değerleyerek, genel bir gerçekleşmeyen döviz kârı veya zararı pozisyonu belirleyecektir. İşlem denkleştirildiğinde, gerçekleşen döviz kuru kârı/zararı kaydedilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
ben Almanyada SAP bölümünde calisiyorum.
Bir müsterimiz TR müsteriler ile calisiyor. Almanyadaki EZB her dövizi gösteriyor, ve SAP müsteriler EZB den yeni dövizleri indirebiliyor. EZB deki dövizlerde YTL ama maalesef yok, cünkü TR Avrupa birliginde degil.

Müsterilerimizin EZB ile ugrasmasina gerek kalmadan, yeni dövizleri nerden indirebilirler. Simdiye kadar manuel yapiyorlardi. Fakat bunun daha cabuk ve kolay bir yolu yokmudur?