2 Haziran 2009 Salı

Masraf Çeşidi

Masraf çeşidi, maliyet muhasebesi ve kontrol modülünde kullanılan bir defteri kebir hesabını temsil eder. İki tip masraf çeşidi vardır, birincil ve ikincil.

Masraf Çeşitleri hangi tip/çeşit masrafın ya da gelirin oluştuğunu belirler. Birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Birincil Masraf Çeşitleri, işletme dışı faaliyetler sonucu oluşmuş masraflardır (ör : elektrik gideri, kira gideri). FI modülünde, Tek Düzen Hesap planındaki gider hesapları, CO modülündeki birincil masraf çeşitlerine karşılık gelir. FI ve CO modülleri arası entegrasyonun sağlanabilmesi için birincil masraf çeşidi yaratılmadan önce ilgili gider hesabı FI modülü içerisinde yaratılmalıdır. Örnek olarak “7300400000” Çeşitli Giderler" masraf çeşidi CO'da yaratılmadan önce FI modülünde “7300400000” Çeşitli Giderleri" hesabı olarak yaratılmalıdır.

Aynı isimle bir hesap ve bir masraf çeşidi yarattığımızda FI modülünde o hesaba atılan tüm kayıtlar CO modülünde karşılık geldiği masraf çeşidine masraf olarak kaydedilir. FI modülünde kayıt atılırken, masrafın ilgili olduğu merkezi belirtmek açısından, mutlak olarak bir hesap tayin nesnesi kullanılmalıdır (ör:masraf yeri, iç sipariş).

İkincil Masraf Çeşitleri ise oluşmuş masrafların işletme içi faaliyetler sonucu oluşan masraflardır. Dış faaliyet gideri olmadığı için tek düzen hesap planında ikincil masraf çeşitlerine karşılık gelen hesaplar yoktur. FI kayıdı yaratmadan sadece CO içi mahsuplaştırmada kullanılırlar.

Farklı türdeki masraf çeşitleri, masraf çeşidi tipine göre sınıflandırılmıştır.

8 yorum:

yzmercan dedi ki...

Merhabalar,
SAP ile ilgili bi türkçe siteye rastlamak çok sevindirici :)
Ben de henüz üniversitede okuyorum. Staj dönemimde SAP ile tanıştım, Şu an end-user seviyesinde bilmekteyim SAP yi. diğer SAP ile yeni tanışanlar için de site kurdum, http://sapdocs.info sitesinde paylasmaktayim.
Bir çok ziyaretçi ile irtibatim oldu, sertifika sinavlarina kendileri hazirlanip sinavi başari ile geçtiklerini öğrendim.
Ben de okulum bittikten sonra kendim çalışıp sertifika almayi düşünüyorum.
Danışmanlık firmalarındaki arkadaşların çoğu sertifikasızdırlar belki ama benim bi hedefim olsun istiyorum ve böylece SAP yi daha iyi öğrenmek istiyorum.
Geçen yılın sertifika sınav programlarını bulabildim ancak bu sene hangi tarihlerde yapılıyor bulamadim. ayrıca ücreti de 400 euro imis sanirim.
Endüstri Mühendisliği okuyorum, dolayısıyla functional danışmanlık benim için uygun olanı sanırım.
Endüstri Mühendisliği okuduğum için de SD, MM ve PP modülleri bana daha yatkın geliyor. Ama FICO modülü her zaman her yerde en öncelikli olduğu için bu modül de beni cezbediyor. ama muhasebe bilgim çok yetersiz, o yüzden bu alanla bi sertifika almam çok mümkün görünmüyor.
Siz neler tavsiye edebilirsiniz bana ?
Siteniz için başarılar dilerim

Yeme İçme Uzmanı dedi ki...

Merhaba,

Mesajınız için teşekkür ederim.
İletişim bilgilerinizi email ile gönderin lütfen;bu şekilde temasa geçelim.

İyi Çalışmalar

Adsız dedi ki...

Merhaba :Ben matemaik mezunuyum ve finans üzerine tezli yüksek lisans yaptım 2,5 yıl kadarözel bir şirkette bütçe planlama sorumlusu olarak çalıştım.2 yıl gibi aradan sonra şimdi tekrardan özel bir şirketin finans departmanında çalışıyorum.Sap eğitimi almak istiyorum.ankarada yaşadığımdan dolayı kursu sadece bilge adam veriyor oda çok pahalı 300 saat (100 saat logo go,100 saat logo tıger 2 ve 50 saat sap )bunada 3.500 tl istiyorlar.Acaba başka ne yapabilirim aklıma tek gelen sap kullanan şirketlere gidip program öğrenmek adına haftasonları ücretsiz işlerini yapmak.Finans departmanında kendimi geliştirmek isityorum.Öneri ve bilgilerinizi bekliyorum..

onur senol dedi ki...

Sami merhaba,

SAP konusunda fikirlerini almak istiyorum.

Kütahya Er Eğitim den Hasan Onur Şenol
telefonunu kaybettim
onursnl@gmail.com
ararsan çok sevinirim

Unknown dedi ki...

Benim adım Irrua Uzman Hastanesi Dr Wilson Jones, organ cerrahisi uzmanıyım ve satmak isteyen insandan organ alımı ile uğraşıyoruz, Böbrekinizi satmak ilginizi çekiyorsa, lütfen geri dönmekten çekinmeyin. Bizi daha ileriye taşıyabiliriz. Ve böbrekinizi satmaya hazırsanız, bu bizim E-postamız.

irruaspecialisthospital@gmail.com

Adsız dedi ki...

Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Jupiter dedi ki...

Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
veya whatsapp'ta bizimle iletişime geçin: +1 (515) 293-5520

Adsız dedi ki...

Bu Mayo Clinic'ten genel bir duyuru ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
mayocareclinic@gmail.com
Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.