2 Haziran 2009 Salı

Değişiklik Planlaması ve MİP Değerlendirmesi

MİP genellikle her gün sonunda, değişiklik planlaması yöntemi kullanılarak yürütülür. Bu yöntem, son planlama çalıştırmasından bu yana stok ihtiyaç durumunda bir değişiklik olan malzemeleri planlar, örneğin stok düzeyleri değişti veya yeni müşteri siparişleri alındı. Plan, gelecekteki herhangi bir otomatik değişiklikten her malzeme / üretim yeri bileşimi için gün sayısı olarak ayarlanan “sabitleme ufku” kullanılarak korunabilir. Sistem bir MİP çalıştırması sırasında sabitleme ufku içinde yer alan sipariş önerilerinde otomatik değişiklik yapmaz. Bunun yerine, yeni sipariş önerileri gerekirse, sistem bunları sabitleme ufkunun sonuna çizelgeler. Daha sonra malzeme ihtiyaç planlaması sorumlusu sabitleme ufku içerisindeki planı değiştirmek için sistem tarafından yapılan tüm sipariş önerilerini işleme sokmalıdır.

Bir bileşen grubu için planlama çalıştırmasında yeni bir planlı siparişinin yaratıldığı her sefer sistem, malzemenin ürün ağacında tanımlanan bileşenler üzerindeki bağlı ihtiyaçlarını belirlemek için ürün ağacının açılımını yapar. Sistem ayrıca tüm bağlı ihtiyaçlar için planlı sipariş kullanılabilirlik tarihlerini hesaplar. Temel çizelgeleme veya tedarik tarihleri tipik olarak, üretim denetimi tarafından dikkate alınan zaman ufkunun dışında kalan gelecek dönemler içerisinde planlama için kullanılır, böylece planlama çalıştırmasının uzunluğunu da azaltır. Bu tip planlamayla siparişler gününe çizelgelenir. Üretim yürütme tarafından dikkate alınan dönem içerisinde, planlı siparişe veya üretim siparişine tayin edilen iş planında tanımlanan ana verilere göre tam ayrıntılı çizelgeleme tarihlerini ve zamanlarını belirlemek mümkündür. Çizelgeleme saat/ dakika /saniye düzeyinde yapıldığı için, bu daha uzun bir planlama süresi alır.

Çok kademeli planlama çalıştırmasında sistem ayrıca artık üretilmeyen parçaları da dikkate alır. Bir parçanın belirli bir tarihten başka bir parçayla değiştirilmesi gerektiğini belirlediyseniz, planlama çalıştırması bağlı ihtiyaçları buna göre tayin edecektir. Aynı şekilde, alternatif parçalar tanımladıysanız, bunlar ürün ağacının açılımı sırasında dikkate alınacaktır.

Münferit, çok kademeli planlama çalıştırması aracılığıyla, planlama çalıştırmasının bağlı bileşen grupları ve bileşenler üzerindeki etkilerini kontrol etmek için sadece belirli bir malzemeyi planlamak mümkündür. Bu planlama çalıştırmasında, seçilen malzemenin tam ürün ağacı yapısı planlanır. Tam ürün ağacı yapısını planlamak istemezseniz, münferit planlama çalıştırmasını tek bir kademeyle sınırlandırabilirsiniz.

Net ihtiyaç hesaplaması belirli bir tarihte bir açık gösterirse, sistem tedarik edilecek kesin miktarı parti büyüklüğü hesaplamasıyla belirler. MİP planlayıcı, malzeme ana verilerinde doğru ayarı yaparak, bir malzeme için hangi parti büyüklüğü belirleme yönteminin en uygun olduğunu seçer. Parti büyüklüğünün çoklu sipariş birimini kapsadığı etkisine sahip olan bir yuvarlama değeri tanımlanabilir. Müşteri hizmet düzeylerini desteklemek için sistemde emniyet stoklarının bakımı da yapılabilir.

Bir MİP çalıştırması sırasında sistem çelişkili durumları otomatik olarak görür ve bunları istisna iletileri biçiminde kaydeder. Malzeme ihtiyaç planlaması sorumlusu, dikkat edilmesi gereken istisnai durumlardan haberdar edilir. MİP sorumlusu istisnaları, planlama çalıştırmasının hemen sonunda sistem tarafından saklanan planlama çalıştırmasının anlık görüntüsü olan ve referans amaçlı kullanılabilen ‘malzeme ihtiyaç planlaması listesi’ ile görüntüleyebilir. Stok/ihtiyaç listesi planlama konumunun gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar ve dinamik konumu son planlama çalıştırması sırasında alınan referans konumuyla karşılaştırır.

Hiç yorum yok: