4 Haziran 2009 Perşembe

Gider Aktivite Planlaması

Genel masraf planlaması sürecinde, dönemsel olarak masraf yerleri ve masraf çeşitleri bazında planlama yapılır. Bu plan üzerinden de ativite birim fiyat planlaması gerçekleştirilir.

Aktivitelerin ay başlamadan önce plan birim fiyatlarının belirlenmesi gereklidir. Bu fiyatlar mamul standart maliyet hesaplamasında kullanılacaktır. Mamul standart maliyetleri hesaplanırken yalnız hammadde ve ambalaj malzemesi maliyetleri dikkate alınmayacak, aynı zamanda aktiviteler yani 720 ve 730 lu giderler de dikkate alınacaktır. Bu yüzden aktivite birim fiyatları planlanmalıdır. Bunun için birinci yöntem giderlerin hesap ve masraf yeri detayında planlanması ve makine çalışma saatlerinin planlanmasıdır. Bu durumda plan giderler ile plan çalışma saatler kullanılarak aktivite birim fiyatı bulunabilir. Örneğin bisküvi tesisinde işçilik aktivitesinin saat başına birim fiyatı.

İkinci yöntem ise önceki ayda oluşmuş fiili birim fiyatların yeni dönemin plan birim fiyatı olarak kopyalanmasıdır. Sistemde bu yöntem kullanılacaktır. Fakat canlı kullanıma geçildiğinde geçmiş veriler sistemde bulunmadığından ilk 2 ay plan aktivite birim fiyatlarının manuel olarak girilmesi gerekecektir.

Hiç yorum yok: