4 Haziran 2009 Perşembe

Hesap Planı

Hesap Planı muhasebe kayıtlarının etkin ve doğru bir şekilde izlenebilmesi amacı ile kullanılan bir sınıflama tablosudur.

SAP ‘de Hesap Planı, ana hesap yapısını ve bu hesaplara ilişkin temel bilgileri kapsayan bir varyanttır. Hesap Planı 4 karakterlik bir tanıtıcı ile tanımlanır. Ana hesap numaralarının uzunluğu 1 ile 10 basamak arasında olabilir. Her Şirket Koduna tayin edilmiş bir Hesap Planının olması gerekir. Bir Hesap Planına birden çok Şirket Kodu tayin edilebilir. R/3-CO modülü FI ile aynı Hesap Planını kullanır. SAP‘de Hesap Planı kırılım mantığı ile çalışmaz sadece alt hesaplar için işlevsel hesaplar açılabilir.

SAP ‘ de bir Şirket Koduna operasyonel Hesap Planı dışında 2 ayrı paralel Hesap Planı tayin edilebilir.

Hesap Planına ait tüm ana hesap ana verileri Hesap Planında yer alır. Öte yandan, Hesap Planı, yalnızca tüm ana hesapları içeren bir liste değildir. Hesap Planı, FI sisteminde ilgili ana verilere ilişkin olarak, Şirket Koduna bağlı olmayan, dolayısıyla merkezi olarak yönetilen bilgileri de içerir. Bu veriler, hesap türünü gösterir ve ana verilerin tanımlanmasını ve değiştirilmesini denetler (hesap grubu, örnek hesap).

Hiç yorum yok: