4 Haziran 2009 Perşembe

Ay Sonu Kur Değerlemesi

Düz Hesaplar için (Açık Kalem Seçeneği işaretli olmayan) Bakiye Değerleme yapılır. Bu değerleme kur farkı oluşturur. Hesabın kendisi ile kur farkı karı-zararı hesabı çalışır, bir sonraki ayın ilk gününe bu fişin tersi yine otomatik atılır.

Mutabakat Hesaplarında ve Düz Hesaplardan Açık Kalem Seçeneği işaretli olanlar kalem bazlı değerlenir. Bu değerleme kur farkı oluşturur. Atılan kayıtta torba bir hesap ve kur farkı karı-zararı hesabı kullanılır, bir sonraki ayın ilk gününe bu fişin tersi yine otomatik atılır.

Kur Değerleme Programı çalıştırılması ile oluşan kur farkları otomatik olarak yönlendirme ile gelir/gider hesaplarına kayıt oluşturacaktır. (601-646-656)
Bakiye Değerleme, Değerleme ve Denkleştirme kur farkları sonucunda hesabın ozelliklerine gore kambiyo karları/zararları veya yurtiçi/yurtdışı kur farkları yönlendirilecek hesaplara otomatik kayıt oluşturacaktır. Bu işlem her ay sonunda yapılacaktır.

Mutabakat Hesaplarında ayrıca gerçekleşen kur farkı da kayıt altına alınır. Yapılan denkleştirme sonucunda gerçekleşen kur farkı carinin torba hesabı kullanılmadan ve ters kaydı atılmadan kur farkı karı-zararı hesabına atılır. Yurtiçi Müşteri ve Satıcı Hesaplarında oluşan bu (+) kur farkına fatura kesilir. Burada oluşan kur farkına KDV dahildir. Bu nedenle KDV ayırımı yapılmalıdır.(-) Kur Farklarında ise Müşteri/Satıcı’dan fatura istenecektir. Burada değerleme işlemi bitmiş olur ve artık bu kalem değerlemeye tabi olmayacaktır.

Hiç yorum yok: