4 Haziran 2009 Perşembe

Aktivite Türü Nedir?

Aktivite türü, bir şirket içinde bir veya daha fazla masraf yeri tarafından sağlanan belirli aktiviteleri sınıflandırır

Bir masraf yeri başka masraf yerleri, siparişler, süreçler ve benzerleri için aktiviteler üretiyorsa, bu o masraf yerinin kaynaklarının kullanıldığı anlamına gelir. Bu kaynakların maliyeti, aktivitenin alıcılarına mahsuplaştırılmalıdır ( ör: üretim siparişleri).

Aktivite türü, bir masraf yerinde üretim fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için tüketilen kaynakları ifade eder. Bir masraf yeri; diğer masraf yerlerine, siparişlere, süreçlere ve benzerlerine üretim veya hizmet amaçlı aktiviteler tüketiyorsa, o masraf yerinin kaynakları kullanılıyor anlamına gelir. Bir masraf yerinde aktivite tüketimi gerçekleştikçe masraf yeri üzerinde alacak kaydı oluşur.

Dönem sonunda, tüketilen kaynakların maliyeti, aktivitelerin mahsuplaştırılması yoluyla bulunur. Mahsuplaştırma, alıcıda borç, gönderende alacak kaydı oluşturur.
Malzeme maliyeti dışında fiili üretim maliyetleri aktivite masraf çeşitleri detayında görülebilir. Aktiviteler miktar bilgilerini taşırken (dk, adet) aktivitelerin bağlı olduğu ikincil masraf çeşitleri masrafları taşır.

Hiç yorum yok: