4 Haziran 2009 Perşembe

Fiyat Denetimi

Malzeme fiyat denetimi malzeme ana verileri Muhasebe ekranında girilmektedir. Fiyat denetimi, bir malzemenin standart fiyat(S) ile mi, kayar ortalama(V) fiyat denetimi ile mi takip edilebileceğini belirler.

Standart fiyat, malzemenin bir dönem boyunca hareket edeceği sabit fiyattır. Standart fiyatta, bir malzemenin tüm mal hareketleri en az bir dönem boyunca aynı fiyat üzerinden değerlenir. Bundan dolayı, standart fiyat yöntemi tutarlı maliyet yönetimi sağlar. Standart fiyat özellikle dönemsel maliyet yönetimi yapan işletmeler için çok kullanışlıdır.

Standart fiyat, dönem boyunca sabit olduğundan, dönem içinde gerçek maliyetleri yansıtmaz. Bu durum, dönem içinde geniş bir fiyat aralığında dalgalanan malzemeler için veya dönemden döneme değişkenlik gösteren üretim metotları olan ürünler için tam doğru olmayan değerleme fiyatlarına sebep olur. Standart fiyat denetiminde iki fiyat yöneltim seçeneği vardır :

Fiyat Yöneltimi Fiyat Denetimi İşlev
2 S Sadece Standart Fiyat
3 S Standart -> Fiili

3S kombinasyonunda , ay içerisinde tüm fiyatlar standart fiyattan işlem görecek dönem sonunda fiili maliyet çalıştırıldığında tüm hareketler fiili fiyatlara göre güncellenecektir. Her dönem sonu oluşturulan fiili fiyatlar yeni dönemin standart fiyatı olarak kabul edilecektir.
Fiili maliyet hesaplamaları dönemsel(aylık) olarak yapılacaktır. İlgili ayın fiili maliyet hesaplaması takip eden ayın 5’ inde yapılacaktır. Bundaki amaç ilgili ayın sistemdeki kayıtlarının tamamlanabilmesidir. Bu nedenle her dönem standart fiyatları 2 ay öncekinin fiili fiyatları olarak kabul edilecektir.
Standart fiyatlar ilk 2 ay manuel olarak sisteme girilecektir.

Kayar ortalama fiyat anlık değişken fiyattır. Her tedarik işleminde malzeme fiyatı güncellenmektedir. Kayar ortalama fiyat denetiminin avantajı malzemenin güncel fiyatını tutmasıdır. Fakat kayar ortalama fiyat denetiminin temel sorunu mal girişi işlemi sonrası malzeme sarf edildi ise, daha sonra gelen faturada oluşan fiyat farkının malzemenin ve sarfın üzerine yansımamasıdır.

Kayar ortalama fiyat denetiminde tek fiyat yöneltim seçeneği vardır :

Fiyat Yöneltimi Fiyat Denetimi İşlev
2 V Kayar Ortalama

1 yorum:

dila dedi ki...

SAP kullanıcı ve danışmanlık sorularınıza Türkçe cevap bulabileceğiniz bir ortam
http://sap.web.tr