9 Nisan 2010 Cuma

Kredi Yönetimi

Kredi limit kontrolü ile müşterilerin satınalma işlemleri belli bir toplama ulaştığında bloke edilebilir, satınalmalara münferit sınırlandırmalar getirilebilir. Müşteri kredi profili görüntülenebilir.

Kredi limiti kontrolü satış belgeleri yaratıldığında veya değiştirildiğinde yürütülebilir. Kontrol bir kredi kontrol alanı içerisinde sistem tarafından yürütülür. Belgedeki miktarları veya değerleri değiştirdiğinizde kontrol yinelenir. Kredi kontrol alanı, bir veya birden fazla şirket kodunu içerir. Satış belgesi, satış organizasyonunun bir şirket koduna mahsuplaştırılmasına bağlı olarak tek bir kredi kontrol alanına aittir. SAP Sistemi müşteriye bu kredi kontrol alanında verilen kredi limitini kontrol eder. Kredi kontrol alanları ve müşterinin kredi limiti mali muhasebede tanımlanır ve müşteri ana verilerine girilir. SAP Sistemi kontrol sırasında bir satış belgesindeki her kalem için alacakları, açık kalemleri ve müşteri siparişinin net değerini toplar. Açık kalemler muhasebe amaçları için kaydedilmeyen, ancak çeşitli ticari işlemler sonucunda doğan giderleri içeren ve sözleşmeler ile bağlayıcı olan hesap yükümlülüklerini dikkate alır. Bunun ardından, kredi limiti ile toplam miktarı karşılaştırır. Limit aşıldığında, sistem konfigürasyon menüsünde tanımladığınz biçimde yanıt verir.

Bu çözümde otomatik kredi kontrolünü kullanıyoruz. Otomatik kredi kontrolü sırasında, sistem tepkisini konfigüre edebilirsiniz (A: uyarı, B: hata, C: A + kredi limitinin aşıldığı değer, D: B + kredi limitinin aşıldığı değer). Kredi limiti aşıldığında, C seçeneğini (uyarı + kredi limitinin aşıldığı değer) kullanırız.

Sistem, blokaja neden olan bilgiler ile birlikte teslimat için bloke edilen tüm satış belgelerinin listelenmesi için de işlem sağlar. Müşterinin cari kredi durumu kredi departmanı tarafından manüel olarak gözden geçirilir ve müşteri siparişi onaylandığında teslimat blokajı müşteri siparişinden kaldırılır. Listeden doğrudan münferit bir belgeye gidebilirsiniz.

İş Akışı
Bu senaryo aşağıdaki adımlardan oluşur:
Kredi limiti belirlenir
Bloke edilen müşteri siparişleri gözden geçirilir ve onaylanır

Ana Noktalar
Şüpheli alacak riskini azaltma
Güvenilir ve kârlı müşterilere odaklanma
Daha hızlı kredibilite kontrolü

Hiç yorum yok: