5 Haziran 2009 Cuma

Standart Müşteri Siparişi

Müşteri siparişi; ürünleri teslim etmek veya bir servis sağlamak konusunda, tanımlanan fiyatlar, miktarlar ve zamanlar çerçevesinde satış organizasyonu ve müşteri arasındaki sözleşmeden doğan bir anlaşmadır. Müşteri siparişinde fiyatlandırma ve çıktılar gibi işlevler mevcuttur. Sistem, istenen teslimat tarihi için malzemenin mevcut olup olmadığını kontrol eder ve gerekliyse ihtiyaçları malzeme planlamaya aktarır. Sevkiyat terminleri ve sevkiyat noktaları, teslimat terminlemede belirlenir.

Özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak SAP'deki müşteri siparişlerini farklı biçimde işleyebilirsiniz. En basit durumda, tek bir ekrandan birçok kalemle standart bir müşteri siparişi girebilirsiniz. Sistem, ilgili ana verilerden (sipariş verenin müşteri ana verileri içinden sistem satış, sevkiyat, fiyatlandırma ve faturalama verileri önerir) otomatik olarak veriler önerir. Ek olarak sistem metinler, muhataplar ve müşteri tarafındaki kontak kişilerle ilgili verileri müşteri ana verilerinden kopyalar.

Müşteri siparişindeki her malzeme için sistem, fiyatlandırma için veriler, teslimat terminleme, kullanılabilirlik kontrolü, vergi belirleme ve ağırlık, hacim belirleme gibi verileri ilgili malzeme ana verilerinden otomatik olarak önerir. Sistem tarafından önerilen veriler siparişiniz için temel olarak kullanılabilir.

Sipariş işleme için gerekliyse, bu verileri manüel olarak değiştirebilir veya yeni veriler ekleyebilirsiniz. Örneğin, fiyatlandırma politikanız, izinli bir aralıkta belirli indirimlerin değerini manüel olarak değiştirmenize olanak sağlıyor olabilir. Ek olarak, müşteri siparişinde ödeme koşulları ve teslimat verileri gibi verileri görüntüleyebildiğiniz ve değiştirebildiğiniz farklı ekranlara geçebilirsiniz.

Müşteri rutin olarak aynı kalemleri sipariş ediyorsa bir çok münferit kalemi ve miktarlarını önermek için kalem önerisi işlevini kullanabilirsiniz. Bu, her defasında tüm verilere girmek zorunda olmak yerine yalnız rutin önerilerde değişiklik yapmanızı gerektireceği için sipariş alma prosesini hızlandırabilir. Bu işlev veri girişi hatalarını da azaltır.

Standart sipariş işlemesi tipik olarak belirli bir kredi limitiyle çalışan muhataplara satışlarda kredi kontrolü işlevini destekler. Müşteri siparişi girişi sırasında, müşteri kredi limitini aşmışsa satışa devam edip etmemenize karar vermenize olanak sağlayan bir uyarı iletisi alacaksınız.

Satış belgesi verileri tamamlandığında ve sipariş saklandığında sipariş ayrıntıları, teslimat iş listesindeki bilgileri kullanarak teslimatı oluşturmak için geçerli olacaktır. Bu, müşteri ihtiyaçları tarihine referansla hesaplanan miktarı çekmek için depolarda ön süre içinde teslimatı otomatik olarak oluşturur. Teslimat ve faturalamanın sonraki prosesleri kaynak müşteri siparişinde mevcut olan bilgiyi kullanır. Standart müşteri siparişinin yanı sıra ERP tarafından sağlanan özel sipariş türleri de vardır. Bunlar aşağıda ayrıntılı biçimde anlatılmıştır.

Satış Talebi

Satış talebi, müşteri sorgusuna karşılık olarak SAP sistemine girilen bir ön satış belgesidir. Burada temel amaç müşterinin teslimat ihtiyaçlarını ve satış için üzerinde anlaşılan fiyatı gösteren, müşteriyle yapılması önerilen ticari işlemin bir kaydını sunmaktır. Bu, satış için sözleşme temelinde bir belge değildir. Satış taleplerinde sorgu yanıtlandığında bir geçerlilik tarihinin bakımı yapılabilir.

Satış talebi prosesi sırasında müşteri hizmetleri sorumlusu tipik olarak teslimat tarihini, teslimat kalemlerini ve miktarları sisteme girer. Otomatik hesaplama şemaları hemen temel liste fiyatını veya müşteriye özgü fiyatı sunar. Bunlar mevcut değilse veya müşteri tarafından kabul edilemeyecekse talep, izlenebilirlik için benzersiz bir numara ile saklanabilir.

Sorumlu iş dahilinde bu talebi izleyebilir ve satış departmanı ile anlaşarak alternatif bir fiyat teklif edebilir. Bu durumda satış talebi alternatif fiyat ile manüel olarak güncellenir. Gerekiyorsa müşteriyle üzerinde anlaşılan teklif talebinin yazılı çıktısı alınıp müşteriye gönderilebilir.

Sistemde saklanan satış talebi sonraki müşteri siparişi proseslerinde teklif talebi ayrıntılarını müşteri siparişine kopyalamak için referans olarak kullanılabilir.

İşletme, müşterilerin ihtiyaçlarını nasıl daha iyi karşılayabileceğini belirlemek için rutin olarak özellikle müşteri siparişi ile sonuçlanmayan durumlarda satış taleplerini izlemelidir. Böylece belge izlenebilir ve geçerlilik tarihine göre değerlendirilebilir, bu sayede sorguları zamanında değerlendirmeniz mümkün olur. Bu biçimde bitiş terminine göre gerekli olan sonraki aktiviteleri planlayabilir ve uygulayabilirsiniz.

Satış Talebinden Nakit Girişine

Bu ticari işletme senaryosu, satış ve dağıtım alanındaki prosesleri yürütür. Senaryonun ana özellikleri aşağıdaki diyagramda gösterilmektedir.

ERP çözümü, “Satış talebinden nakite” ticari işletme senaryosunu desteklemek için gerekli olan entegre ticari işlevleri sunar:

- Teklif talebi / teklif işleme
- Siparişi işleme
- Çekme ve teslimat işleme
- Lojistik bilgi sisteminden (LBS) sipariş ve teslimat izleme
- Fatura işleme
- Müşteri ödemesi
- Şikayet ve müşteri iadeleri işlemesi

Ek olarak, kredi yönetimi ve satış verileri proseslerini desteklemek için işlevler sunulmuştur.

- Kredi kontrolü ve blokajı
- Kullanılabilir malzeme miktarı
- Alacak / Borç dekontları
- Otomatik fiyatlandırma
- Müşteri ana verileri

Farklı satış belgeleri (teklif talebi, teklif, müşteri siparişi) arasındaki kapsamlı kopyalama işlevleri , sipariş girişindeki hataları ve çift girişleri ortadan kaldırır. Tüm işlevler, SAP içinde mali muhasebe ve stok işlevleri ile gerçek zamanlı olarak entegre edilmiştir.

SAP sisteminin kullanılması satış prosesinin optimize edilmesi için önemli bir adımdır. Müşteri siparişi prosesi sırasında müşteri kredisi durumu, malzeme kullanılabilirliği ve otomatik fiyatlandırma için çevrimiçi kontroller, işletmenin müşteri ile ticari işlemlerinde hızlı ve doğru kararlar vermesine olanak sağlar. Her müşteri için özel olarak uyarlanabilen kalem önerisi işlevi, hızlı müşteri siparişi girişine olanak sağlar.

Müşteri siparişi ihtiyaçları, çekme ve sevkiyat için depo yerine otomatik olarak aktarılır. Müşteri siparişi, teslimat ve fatura ile durum raporları arasındaki tam izlenebilirlik, işletmenin müşteriyi, siparişinin kesin durumu hakkında kısa sürede bilgilendirmesine olanak tanır.

SAP içerisindeki “Satış talebinden nakite” senaryosu aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

Müşteri, malzemenin temin edilmesi için bir talepte bulunur. Satış sorumlusu malzeme ve teslimat ayrıntılarını bir teklif talebine girer. Bu talep, indirimler ve artırımlar da dahil olmak üzere, temel liste fiyatını veya müşteriye özgü fiyatlandırma koşulunu temel alan fiyatı içerir. Teklif talebi, müşterinin referans olarak kullanabileceği benzersiz bir numara ile saklanır. Gerekirse müşteriye göndermek için teklif talebinin bir çıktısı alınabilir. Teklif talebi belgesinin kullanılması işletmenin, sadece müşteri siparişlerini değil tüm teklif taleplerini izleyebilmesine olanak tanır.

Bazı durumlarda müşteri, teklif talebi yerine daha resmi bir teklif belgesi talep edebilir. Teklif talebiyle aynı bilgileri bulunduran ancak ticari koşullara ve şartlara ilişkin daha fazla bilgi içeren bir teklif belgesi oluşturulabilir. Gerekirse müşteriye gönderilmek üzere teklifin bir yazılı çıktısı alınabilir. Teklif, bağımsız bir belge olarak oluşturulabileceği gibi, mevcut bir müşteri teklif talebinden de kopyalanabilir.

Müşteri siparişi, müşteriye yapılacak tedarike ilişkin sözleşmeden doğan bir anlaşma belgesidir. Müşteri siparişi kalem ayrıntıları, kullanıcı tarafından doğrudan girilebileceği gibi mevcut bir teklif talebi veya tekliften de kopyalanabilir. Bir müşterinin benzer kalemleri rutin olarak sipariş ettiği durumlarda, kalem önerisi işlevinin kullanılması müşteri siparişi girişi prosesini hızlandırabilir.

Müşteri siparişi prosesi sırasında, aşağıdaki kontroller otomatik olarak yapılabilir:

- Müşteri kredisi kontrolü
- Malzeme kullanılabilirliği (kullanılabilir miktar)
- Otomatik fiyatlandırma (liste fiyatı veya müşteriye özgü)

ERP tarafından sunulan aşağıdaki altı müşteri siparişi türü işletmenin müşteri ile ticari işlemlerinde esneklik sağlar.

- Standart müşteri siparişi
- Acil müşteri siparişi
- Nakit müşteri siparişi
- Bedelsiz teslimat
- İhracat siparişi
- İhraç kaydıyla satış siparişi

Müşteri siparişi teyidinin yazılı çıktısı alınabilir. Bu sipariş türlerine ilişkin özellikler sonraki bir bölümde açıklanmaktadır.

Müşteri siparişi ayrıntıları, depolardaki geçerli sevkiyat noktasına otomatik olarak aktarılır ve teslimat, teslimat iş listesi kullanılarak otomatik olarak yaratılır. Bu, çekme ve sevkiyat için istenen teslimat tarihini ve ön süreyi dikkate alarak, çekme için doğru önceliğe sahip teslimatlar yaratır. Bu, depoların çekme siparişini, hem müşterilerin hem de depo yerindeki lojistik proseslerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere önceliklendirmesine olanak tanır. Tam görünürlüğün ve kolay izlenebilirliğin bakımı, sistem tarafından müşteri siparişi ve teslimat arasında otomatik olarak yapılır. Depolar için çekme listesi olarak ve müşteri için teslimat ihbarı olarak kullanılmak üzere irsaliye yazılı çıktısı üretilir.

Teslimata ilişkin tüm mallar çekildiğinde, sistemde teyit edildiğinde ve müşteriye gönderilmek üzere hazır olduğunda, bir mal çıkışı kaydı yapılır. Mal çıkışı kaydı, depolardaki stok düzeylerini azaltmak ve hesaplar için gerekli mali kalemleri (örn. satış masrafları) yapmak üzere gerçek zamanlı olarak entegre edilmiştir.

Sistem, tüm satış / teslimat belgelerinin güncel durumunu izlemek üzere, satış ve dağıtım bilgi sistemi (SIS) raporları ve dinamik gerçek zamanlı stok ile sipariş durumu raporları sunar. Böylece müşteri hizmetlerinin, müşteriye yapılacak tedarikin güncel durumu hakkında bilgilendirilmesi kolaylaşır.

Fatura çıktıları, teslimatın mal çıkış kaydında teyit edilen teslimat ayrıntılarına göre üretilir. Faturalar, faturalama iş listesi kullanılarak otomatik olarak üretilebilir. Ayrıca, manüel artırımların uygulanması gerektiğinde veya malların sevkiyatı ile birlikte münferit bir fatura talep edildiğinde manüel olarak da üretilebilir.

Bir müşteri ödemesi alındığında (genellikle nakit veya çek ile), sistem üzerinde bir ödeme kaydı yapılır. Ödeme prosesi sırasında, kullanıcı, müşteriden vadesi gelen ödemelere ilişkin cari hesap durumunu gerçek zamanlı olarak gözden geçirebilir. Bu, kullanıcının gelen ödemeyi ilgili fatura ile kolayca eşleştirmesine olanak tanıyarak ödeme prosesini kolaylaştırır. Ödemeler prosesi, mali muhasebe içindeki müşteriler muhasebesi işlevinde tanımlanan kredi yönetimi prosesi ile otomatik olarak entegre olur.

Müşteri şikayetlerini yönetmek için iki tür belge sunulmuştur

- Şikayet belgesi – iade edilecek mal yok
- İade müşteri siparişi – iade edilecek mal var

Şikayet belgesi, ek bir işlemin yapılmasına gerek olmasa bile, işletmenin müşteri tarafından yapılan tüm şikayetleri izlemesine olanak tanır.

Mallar iade edilecekse, müşteriyle üzerinde anlaşılan indirim fiyatını da (varsa) içeren bir iade siparişi oluşturulur. Mallar depolara geri döndüğünde, iade siparişine referansla geri alınırlar. Üzerinde anlaşılan fiyata referansla, bir müşteri alacak dekontu yazılı çıktısı üretilir.

Gerekirse, müşteri siparişine referans olmadan manüel alacak veya borç dekontu yazılı çıktıları oluşturulabilir.

Proje Muhasebesi

MySAP ERP Çözümü, birbirinden bağımsız olarak analiz edilmesi gereken gelirlerin ve/veya giderlerin izlenmesi için, iç sipariş adı verilen bir araç sunar. İç sipariş, belirli işletme olaylarını veya projelerini analiz etmek için kullanılan oldukça esnek bir masraf ve gelir alıcısıdır. İç siparişin temsil edebileceği aktivitelere örnek olarak pazarlama veya eğitim olayları, tesis geliştirmesi veya departmanlar arası iş yüküyle ilgili aktiviteler sayılabilir. SAP ERP Packaged Solution’da iç siparişler kullanılarak sermaye projeleri de izlenebilir. Yapılmakta olan yatırım bilanço hesabındaki sermaye projesi giderlerinin görülebilmesi için özel bir iç sipariş türü kullanılır. Proje tamamlandığında, duran varlık defteri sistemindeki bir duran varlık aktifleştirilebilir. Departman yönetimini destekleyen bir çok işlev proje yönetimi için de bulunmaktadır, örneğin:

Tam kâr/zarar raporlaması
Bütçelemeyi ve tahminlemeyi destekleyen çoklu plan versiyonları
Raporlamada yardımcı olacak hiyerarşik yapılar
Satınalma siparişi verileri kullanılarak yükümlülüklerin tanınması
Bütçelenen veya tahmin edilen rakamlara referans ile kâr ve zarar performansını değerlendirmek için bir dizi rapor sunulur. Bu raporların bazıları, işlem ayrıntılarına ilişkin döküm aracılığıyla desteklenir.

Yabancı Para Birimi Yeniden Değerlenmesi

Dönem sonu prosesinin bir parçası olarak, dönem sonu mali tablosu da yaratılacağı için, yabancı para birimi cinsinden tutulan tüm hesaplar ve tüm yabancı para birimi açık kalemleri, dönem sonu kuru üzerinden yeniden değerlenmelidir. Bu amaç için SAP ERP Packaged Solution içinde iki araç mevcuttur:

Yabancı para birimi yeniden değerlemesi – bilanço hesapları: Program, yabancı para birimi cinsinden tutulan tüm bilanço hesaplarını, özellikle de nakit hesaplarını seçer ve toplam bakiyeyi cari geçerli kur üzerinden yeniden değerler. Herhangi bir (Türk Lirası) döviz kuru farkı, gerçekleşen kâr/zarar hesabına kaydedilir.

Yabancı para birimi yeniden değerlemesi – açık kalem hesapları: YTL cinsinden yönetilen borçlular ve alacaklılar gibi açık kalem hesapları, yabancı para birimi işlemlerini içerebilir. Program, her bir açık kalemi münferit olarak yeniden değerleyerek, genel bir gerçekleşmeyen döviz kârı veya zararı pozisyonu belirleyecektir. İşlem denkleştirildiğinde, gerçekleşen döviz kuru kârı/zararı kaydedilir.

Satıcılar Muhasebesi (A/P)

Satıcılar muhasebesi sistemi, tedarik ve mali işler arasındaki entegrasyonun en önemli parçasıdır. Proses perspektifinden bakıldığında satıcı ticari muhatap ilişkisi, satınalma talebi veya satınalma siparişi ile başlar, mal girişi ve sonrasında fatura ile devam eder ve satıcı faturasının ödenmesi ile tamamlanır. SAP ERP Packaged Solution, ‘3 yollu eşleştirme’ uygulamasını desteklemektedir. Fatura, satıcı yardımcı defter hesabına girildiğinde, defteri kebirdeki ticari borçlar kontrol hesabında denk bir bakiye etkisi yaratır. Miktarı ve değeri teyit etmek için satınalma siparişi ve mal girişiyle de eşleştirilir. Fatura hatalıysa ödeme için bloke edilir ve ödemenin gerçekleştirebilmesi için ek onay gerekir. Beklenen miktar ve tutar ile örtüşüyorsa, ödeme işlemleri için kullanılabilir.

Satıcılar muhasebesi yönetimi için önceden uyarlanmış bir çok hesap grubu, ekran düzeni, hesap tayini ve araç mevcuttur. Satıcılar muhasebesi yönetimine aşağıdakiler dahildir:
Satınalma siparişi referansı
Çift giriş ve geçerlilik kontrolü
Otomatik ödeme programı: Ödeme programı havale/eft’yi, manüel çekleri ve yabancı para birimi cinsinden transferleri destekler.
Manüel ödeme
Satıcılar muhasebesi raporlaması

Müşteriler Muhasebesi (A/R)

Müşteriler muhasebesi sistemi, satış ve mali işler arasındaki entegrasyonun en önemli parçasıdır. Proses perspektifinden bakıldığında müşteri ticari muhatap ilişkisi, satış talebi veya müşteri siparişi ile başlar, ürün veya hizmet teslimatı ve faturalama ile devam eder ve müşteri ödemesinin alınması ile tamamlanır. Bir müşteri faturası düzenlendiğinde açık kalem fatura kaydı, defteri kebirdeki ticari alacak kontrol hesabında denk bir bakiye etkisi yaratarak müşteriler muhasebesi yardımcı defter sisteminde otomatik olarak kaydedilir. İlgili ödeme alındığında, fatura(lar)a uygulanır ve kalemler ‘denkleştirildi’ şeklinde kaydedilir.

SAP ERP Packaged Solution defteri kebir ve müşteriler muhasebesi ile entegre edilmiş çek ve senetlerin işlenmesine olanak tanır. Çek ve senetlerin kaydedilmesi ve saklanması için farklı portföyler kullanılabilir. Bankaya ibraz, satıcıya ödeme, bankada ödeme ve/veya karşılıksız, portföyler arası transferler, ters kayıtlar, enflasyon düzeltmeleri ve işlem kayıtlarının çıktıları gibi işlemler Türkiye senet ve çek uygulamalarına göre gerçekleştirilir. Senet suret defteri raporu talep edilen farklı türde listelerin elde edilmesini destekler. ERP Packaged Solution sistemi, tipik bir Türk şirketinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılandırılmış ve önceden tanımlanmış portföyler sunar ve gerektiğinde genişletilebilir.

Müşteriler muhasebesi yönetimi için önceden uyarlanmış bir çok hesap grubu, ekran düzeni, hesap tayini ve araç mevcuttur. Müşteriler muhasebesi yönetimine aşağıdakiler dahildir:
Kredi koşulları
Kredi Yönetimi
Ödeme işlemi araçları
Müşteri hesap özetleri
Vadesi geçmiş ödemelerin tahsilatı
Müşteriler muhasebesi raporlaması

Yıl Sonu İşlemleri

Yıl sonunda dönem sonuna ek olarak bazı prosesler gereklidir. Bunlar:

- DK bakiyelerinin devredilmesi ve devreden kar zarar hesabına taşınması
- Müşteriler muhasebesi ve satıcılar muhasebesine ilişkin bakiyelerin devredilmesi
- Duran varlık muhasebesi yılının kapatılması
- Gider hesaplarının kapatılması
- Gelir tablosu hesaplarının kapatılması
- Bilanço hesaplarının kapatılması

Dönem Sonu İşlemleri

Dönem sonundaki herhangi bir işleme için, yeni muhasebe dönemini açan ve eskisini kapatan basit bir işlem dışında hiç bir sistem önkoşulu yoktur. Ancak, mali faaliyet prosesleri genellikle bir dizi işlemin gerçekleştirilmesini gerektirir. Bunlar aşağıdakileri kapsamaktadır:
Devamlı kayıtların işlenmesi
Manüel karşılıkların girilmesi
Masraf yeri mahsuplaştırmalarının gerçekleştirilmesi
Proje yatırım harcamalarının yapılmakta olan yatırıma aktarılması
Duran varlık amortismanı çalışmasının yürütülmesi.
Yabancı para birimi cinsinden alacakların ve borçların yeniden değerlemesi
Parasal olmayan hesapların enflasyon yeniden değerlemesi
Yevmiye defteri raporunun alınması
Defteri kebir raporunun alınması

Sistemin kapanış kokpiti, kapanış işlemlerini kontrol etmek ve izlemek için kullanılabilir. Böylece en iyi hızlı kapatma teknikleri uygulamalarının adapte edilmesi olanağı sağlanır.

4 Haziran 2009 Perşembe

Ay Sonu Kur Değerlemesi

Düz Hesaplar için (Açık Kalem Seçeneği işaretli olmayan) Bakiye Değerleme yapılır. Bu değerleme kur farkı oluşturur. Hesabın kendisi ile kur farkı karı-zararı hesabı çalışır, bir sonraki ayın ilk gününe bu fişin tersi yine otomatik atılır.

Mutabakat Hesaplarında ve Düz Hesaplardan Açık Kalem Seçeneği işaretli olanlar kalem bazlı değerlenir. Bu değerleme kur farkı oluşturur. Atılan kayıtta torba bir hesap ve kur farkı karı-zararı hesabı kullanılır, bir sonraki ayın ilk gününe bu fişin tersi yine otomatik atılır.

Kur Değerleme Programı çalıştırılması ile oluşan kur farkları otomatik olarak yönlendirme ile gelir/gider hesaplarına kayıt oluşturacaktır. (601-646-656)
Bakiye Değerleme, Değerleme ve Denkleştirme kur farkları sonucunda hesabın ozelliklerine gore kambiyo karları/zararları veya yurtiçi/yurtdışı kur farkları yönlendirilecek hesaplara otomatik kayıt oluşturacaktır. Bu işlem her ay sonunda yapılacaktır.

Mutabakat Hesaplarında ayrıca gerçekleşen kur farkı da kayıt altına alınır. Yapılan denkleştirme sonucunda gerçekleşen kur farkı carinin torba hesabı kullanılmadan ve ters kaydı atılmadan kur farkı karı-zararı hesabına atılır. Yurtiçi Müşteri ve Satıcı Hesaplarında oluşan bu (+) kur farkına fatura kesilir. Burada oluşan kur farkına KDV dahildir. Bu nedenle KDV ayırımı yapılmalıdır.(-) Kur Farklarında ise Müşteri/Satıcı’dan fatura istenecektir. Burada değerleme işlemi bitmiş olur ve artık bu kalem değerlemeye tabi olmayacaktır.

Özel Defteri Kebir (ÖDK)

Özel Defteri Kebir işlemleri defteri kebir hesaplarında izlenmeyen ve izlenmesine gerek olmayan ancak raporlama esnasında görülmesi istenilen ve özellik arz eden veriler olarak tanımlanabilir. Peşinatlar, çekler, teminat mektupları ve ipotekler ile ilgili işlemler ÖDK işlemlerine örnek gösterilebilir.

SAP’ de 3 ana defter vardır. Bunlar Müşteri (D), Satıcı (K) ve Duran Varlık (A) ‘dır. Yan defterde tanımlı olan mutabakat hesabından faklı bir hesapla işlem yapılması durumunda sınıflandırmayı sağlayıp farklı bir hesabı çalıştırmak için ÖDK kodları kullanılır.

Paralel Para Birimi

Paralel para birimleri sayesinde Yaratılan muhasebe belgelerinin görüntülenmesi aşamasında işlem para birimi baz alınarak, belge para birimi, paralel para birimleri ve şirket kodu para birimi (ulusal para birimi) seçenekleri ile inceleme yapmak mümkün olacaktır.

Şirket Kodu Para Birimi

SAP sistemine parasal olarak girilen her bir değer için her Şirket Kodu altında bir para birimin tanımlanmış olması gerekmektedir.

Şirket Koduna atanacak para birimi ulusal para birimi olmalıdır. Bunun yanında iki tane de yabancı para birimi R/3 sistemine tanıtılabilmektedir.

Kar Merkezi

Kar Merkezleri kendi masraf ve gelir dengesinden sorumlu ana verilerdir ve masraf /gelir ilişkili tüm kayıtlar istatistiksel muhasebe sistemi Kar Merkezi muhasebesine akar.

Hesap Planı

Hesap Planı muhasebe kayıtlarının etkin ve doğru bir şekilde izlenebilmesi amacı ile kullanılan bir sınıflama tablosudur.

SAP ‘de Hesap Planı, ana hesap yapısını ve bu hesaplara ilişkin temel bilgileri kapsayan bir varyanttır. Hesap Planı 4 karakterlik bir tanıtıcı ile tanımlanır. Ana hesap numaralarının uzunluğu 1 ile 10 basamak arasında olabilir. Her Şirket Koduna tayin edilmiş bir Hesap Planının olması gerekir. Bir Hesap Planına birden çok Şirket Kodu tayin edilebilir. R/3-CO modülü FI ile aynı Hesap Planını kullanır. SAP‘de Hesap Planı kırılım mantığı ile çalışmaz sadece alt hesaplar için işlevsel hesaplar açılabilir.

SAP ‘ de bir Şirket Koduna operasyonel Hesap Planı dışında 2 ayrı paralel Hesap Planı tayin edilebilir.

Hesap Planına ait tüm ana hesap ana verileri Hesap Planında yer alır. Öte yandan, Hesap Planı, yalnızca tüm ana hesapları içeren bir liste değildir. Hesap Planı, FI sisteminde ilgili ana verilere ilişkin olarak, Şirket Koduna bağlı olmayan, dolayısıyla merkezi olarak yönetilen bilgileri de içerir. Bu veriler, hesap türünü gösterir ve ana verilerin tanımlanmasını ve değiştirilmesini denetler (hesap grubu, örnek hesap).

Üst Birim (Client) Nedir?

Her Üst Birim, ana verileri ayrı olan ve eksiksiz bir tablo kaydı içeren bağımsız bir birimdir.
Tüm veri kayıtlarında, bir Üst Birim anahtarı bulunur; bu anahtar, veri kayıtlarını Üst Birimlere göre farklılaştırır.
Sistemde oturum açıldığında, Üst Birimi belirlemek için her kullanıcının bir Üst Birim anahtarı girmesi gerekir. Tüm girişler, Üst Birimlere göre ayrı ayrı saklanır. Ayrıca, verilerin işlenmesi ve saklanması da Üst Birimlere göre ayrı ayrı yürütülür. Örneğin, bir Üst Birimde açılan bir müşteri-satıcı ana verisi, diğer Üst Birimlerde açılmış olmaz.
Giriş yetkisi, Üst Birimlere göre ayrı ayrı tayin edilir. Her kullanıcı için, çalışmak istediği Üst Birimde kullanıcı ana verilerinin tanımlanması gerekir.

Bakım Onarım Bildirim Süreci

Bildirim Oluşturma
Sisteme ilk bilgi girişi bildirimle olabileceği gibi, eğer iş önceden tamamlanmışsa bildirim atlanarak sipariş yaratılır, paralelde bildirim de sistem tarafından otomatik olarak yaratılabilir. Bildirimlerin sisteme girişi yetki dahilinde, problem sahibi veya problem sahibi tarafından görevlendirilen kişiler tarafından yapılacaktır. Bildirim yaratıldıktan sonraki durumlarda, bildirim ile ilgili talebin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bildirim Değerlendirme ve Sipariş Oluşturma
Bildirimlerin değerlendirilmesi, siparişe dönüştürülmesi ve ilgili işyerlerine dağıtım işlemleri Planlama Grupları tarafından yapılacaktır. Bu değerlendirme sonrasında, herhangi bir işleme gerek görülmeyip bildirim kapatılabilir veya Bakım Siparişi (iş emri) yaratılmasına karar verilebilir.

Bakım onarım sürecinin bundan sonraki aşamaları; sipariş ihtiyaç kontrolü, sipariş içerisinden harici satınalmalar, siparişin yürütülmesi ve teyidi, malzeme tüketimleri ve sipariş tamamlanması planlı bakım ve yatırım işleri süreçleri ile aynı takipte olacaktır.

Ölçüm Noktaları

Sayaç takibi yapılacak teknik birim/ekipmanların ne bazlı sayaç takibi yapılacağını gösterir (kompresör çalışma saati gibi). Sistemde bu Teknik Birim/Ekipmanların herbiri için Ölçüm Noktasında kullanılacak birimler ve yıllık toplam çalışma değerleri tanımlanır. Daha sonra bu Teknik Birim/Ekipmanlara ait belge girişleri ( ölçüm belgeleri ) yapılır. Belge girişinde ilgili Ölçüm Noktası için son durumu veya fark girilebilir. Ekipman/Teknik Birim, bağlı olduğu takıldığı Teknik Birim için girilecek ölçüm değerlerini otomatik devralacaktır.

Bakım Onarım Görev Listesi

Bir münferit BO faaliyetleri dizisini tanımlar. Bunlar, tekrarlanan faaliyetlerin standartlaştırılması, daha etkili biçimde planlanması, BO siparişleri ve planlarının yaratılmasında zaman tasarrufu sağlanması amacıyla kullanılabilir.

BO sisteminde, BO görev listeleri düzenli ve önlem amaçlı BO işleri için kullanılabilir. Görev listeleri, işlemler için hangi yedek parçaların ve araçların gerekli olduğunu ve aynı zamanda işin yürütülmesi için gereken zamanı belirtir.

Daha önce BO görev listeleri yaratılmış ise, aynı işlemlere başvurulacağı için, kolaylıkla BO siparişleri ve planları da yaratılabilir. Bu, tüm münferit işlemlerin bir BO görev listesinde önceden belirtildiği bir görev için BO siparişi yaratılırsa, BO siparişinde yalnızca bu görev listesini ve gerekli zamanları belirtmek gerektiği anlamına gelir. Münferit işlemleri, BO görev listelerinden kopyalandıkları için, girmek gerekmemektedir. Aynı görevlere kısa bir süre sonra yeniden ihtiyaç duyulursa, BO siparişini BO görev listesine referansla yeniden yaratmak mümkündür.

Strateji bazlı bakıma özel olarak iş planlaması yapılmadan önce stratejilerin oluşturulması gerekmektedir.

Ekipman

Ekipman, bağımsız olarak bakım onarımı yapılacak münferit, fiziksel bir nesnedir. Ekipman Teknik Birimlere takılabilir ve sökülebilir. Bir Ekipman için takma işlemi zamanlarını hem Teknik Birim görünümünden hemde Ekipman görünümünden izlemek mümkündür.

Teknik Birim

Teknik Birim, teknik bir sistemi ve alt gruplamalarını temsil eden, hiyerarşik olarak düzenlenmiş yapılardır. Teknik veya işlevsel olarak yapılandırılabilir. Teknik Birimin oluşturulmasındaki amaç, bir teknik sistemin, Bakım Onarım ile ilişkilendirilebilecek birimler şeklinde yapılandırılmasıdır.

Bakım Onarım İş Yeri

Bakım Onarım süreçlerinde işi gerçekleştiren birimler işyeri ana verisi olarak oluşturulacaktır. Bakım Onarım kapasite birimleri, BO sisteminde BO İşyerleri olarak yönetilir. BO İşyerleri BO Planlama Yerine tayin edilir. Bununla birlikte, harici kullanılacak BO İşyerleri de raporlama amaçlı BO Planlama Yerine bağlanır.

Bakım Onarım Yeri

Bakım Onarım Modülünün organizasyon yapıları, diğer lojistik yapıları ile benzelik göstermekte, PM Modülünde bağımsız yapılar tanımlanmamaktadır. PM Modülü için önemli olan organizasyon yapısı MM Modülünde tanımlanmaktadır.
Bakım Onarım Modülünün kullanılacağı Üretim Yerlerinde, Bakım Onarım Yerlerinin aktive edilmesi gerekmektedir. Bir şirketin teknik sistemlerinin kurulduğu Üretim Yeri, BO Yeri olarak tanımlanmaktadır.

Kalite Bildirimi

Kalite Bildirimleri işlevi kaliteyle ilgili sorunların (dahili ve harici) kaydedilmesini ve işlenmesini kapsamaktadır. Bildirimler sayesinde malzeme, tedarikçi, müşteri, satış sipariş detayları, hata türü, hata çeşidi, hata yeri vb. bilgilerin detaylı olarak kayıt altına alınıp detaylı olarak incelenip süreç iyileştirme çalışmalarına imkan sağlamaktadır.

Örnekleme

Sistemde, Kontrolü yapılacak Kontrol Partisindeki örnekleme kapsamının belirlendiği prosedürler Örnekleme Yöntemi olarak tanımlanmaktadır.

Kod Grupları Nedir?

Niteliksel olarak ölçülecek olan karakteristiklerin sonuç değerlerinin, bildirimlerde kullanılacak olan hataların ve hata yerlerinin sınıflara ayrılması için kod grupları tanımlanacaktır. Örn. Renkler, Uygunluk, Hammadde Hataları, Üretim Hata Yerleri vs.

Katalog Türü

Katalog Türleri, Kalite Kontrol süreçlerinin hemen hemen her yerinde olası veri giriş şekillerini, verilen kararları, durumları, hataları vs. gruplamak ve sınıflandırmak için tanımlanmaktadır.

Kontrol Karakteristikleri

Sistemde, malzemelerin ölçümü yapılacak özellikleri, kalite kontrol Ana Kontrol Karakteristiği olarak tanımlanabilmektedir. Karakteristikleri Ana Kontrol Karakteristiği olarak tanımlamak, hem karakteristikler üzerinde yapılan değişikliklerin tarihçeli olarak saklanmasına, hem de herhangi bir malzemenin ölçüm sonuçlarının uzun süreli olarak incelenmesine ve istatiksel kontrollerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Kontrol Türü Nedir?

Kalite Kontrol Türü, malzemenin hangi sürece bağlı olarak kalite kontrole tabi olacağının ve kontrol sırasında SAP sisteminin nasıl davranması gerektiğinin belirlendiği yerdir.

Sevkiyat Noktası

Sevkiyat Noktası, teslimat işlemesi ve izlemesinin ve bu işlemleri izleyen mal çıkışının yürütüldüğü bağımsız bir organizasyon birim, belli bir mal akışının söz konusu olduğu ve belli bir yükleme ve nakliye donanımına sahip fiziki bir mekandır. Sevkiyat Noktasında, çok sayıda Üretim Yerine ilişkin teslimatların planlaması yapılabilir. Bu işlemin, Üretim Yerlerinin birbirlerine yakın olması durumunda yapılması uygun olur. Çok sayıda Sevkiyat Noktası, bir Üretim Yerine ilişkin teslimatları işleyebilir. Sevkiyat terminlemesi, rota belirleme, mal çekişi için depo yerini belirleme, sevkiyatta iş listelerinin ve liste görüntülerinin seçimi, SD belgelerinin, istatistiklerin yazdırılması için çıktı yöneltimi amacıyla kullanılır.

Satış Bürosu

Pazar genişletme etkinliklerinin ve Satış Organizasyonunun bir diğer birimi, Satış Bürosudur. Satış Bürosu, şirketin bir şubesidir. Satış Büroları, Satış ve Dağıtım Alanlarına tayin edilir. Satış Bürosu için belli bir Satış ve Dağıtım Alanında sipariş yaratmak istiyorsanız, söz konusu Satış Bürosunun bu Satış ve Dağıtım Alanı için geçerli olması gerekir.

Bölüm

Geniş bir ürün yelpazesinde ürün grupları yada SD’deki tanımıyla Bölümler oluşturulabilir. Bir Bölüm içinde, istatistiksel değerlendirmeler yürütebilir ya da şirkete ait pazarlama işlevleri oluşturulabilir. Müşteri ana verileri, fiyatlar ve istatistikler Bölüme bağlı olarak tanımlanabilir.

Dağıtım Kanalı

Dağıtım Kanalı, satış ve dağıtımın hangi yollardan yapıldığı anlamına gelir (örneğin toptancılık, doğrudan satış, vb.). Dağıtım Kanalı, pazarlama açısından ya da dahili olarak, organizasyon temelinde tanımlanabilir. Müşteri, bir Satış Organizasyonu içinde çok sayıda Dağıtım Kanalını kullanabilir. Müşteri ana verileri, malzeme ana verileri, fiyatlar, istatistikler, sipariş, teslimat (teslimat kalemleri, çeşitli dağıtım kanallarına ait olabilir) ve faturalama belgesi Satış Organizasyonuna bağlı olarak tanımlanabilir.

Satış Organizasyonu

Satış Organizasyonu satış yapan birimlerdir ve müşterinin şirket içerisindeki haklarını korumakla yükümlüdürler. Gerekli görülmesi durumunda, pazarın alt bölgelere bölünmesi ile tariflenebilir. Genel işlemler, her bir Satış Organizasyonu içinde yürütülür. Satış Organizasyonu, tek bir Şirket Koduna tayin edilir. Bir Satış Organizasyonu içinde birçok Üretim Yeri yer alabilir. Müşteri ana verileri, malzeme ana verileri, fiyatlar, istatistikler, sipariş, teslimat ve faturalama belgesi Satış Organizasyonuna bağlı olarak tanımlanabilir.

Satınalma Organizasyonu

Satınalma Organizasyonu, işletmeyi satınalma gereksinimlerine göre gruplayan lojistik içindeki bir organizasyon birimidir. Satınalma Organizasyonu, malzeme ya da hizmet tedarik eder; satıcılarla birlikte satınalma koşullarını belirler ve bu işlerden sorumludur.

Amortisman İşlemleri

SAP sisteminde aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık amortisman hesaplanabilir. Sistemde amortismanlar öncelikle deneme olarak, amortisman değerleri kontrol edildikten sonra da gerçek olarak çalıştırılmaktadır. Böylelikle, ana verilerde belirlenen amortisman parametrelerine (amortisman anahtarları ve duran varlığın kullanım süresi) göre amortisman tutarları gerekli hesaplara kaydedilmiş olacaktır.

Duran Varlık Satışı

SAP’de duran varlıkların tam satışı, kısmi satışı ve hurdaya ayrılması olabilmektedir. Müşteriye tam satışta duran varlıktan satış mahsubu oluşur. Kısmi satışlar ise tutari miktar veya yüzdeye göre yapılabilmektedir. Ayrıca duran varlık belirli alt numaraları olarak ya da alt numaraları olmadan çıkabilir. Hurdaya ayrılmasında ise hurda ile çıkış seçildiğinde kayıt otomatik olarak oluşur.

Yapılmakta Olan Yatırımlar

Genel olarak, Duran Varlıklar için iki evre bulunur: yapılmakta olan yatırımlar için “yapım evresi”, duran varlıklar için de “kullanım süresi”. Duran varlıklar bu iki evre esnasında bilançoda iki farklı kalemde gösterilmelidir. Yapım evresinden tamamlanmış bir Duran Varlığa transfer işlemine “yapılmakta olan yatırımların aktifleştirilmesi” denir. YOY’lar FI-AA sisteminde takip edilebilmektedir. YOY’ları aktifleştirerek değerleri bir ya da birden fazla duran varlığa transfer etmek mümkündür. Bu transfer toplu olarak ya da münferit kalem yüklemesi şeklinde yapılabilir.

Amortisman Anahtarı

Amortisman anahtarları, Duran Varlık sınıfları ana verilerine eklenmektedir. Duran Varlık kayıtları yapıldığında bu anahtarlar sınıfın özelliğine göre taşınmış olur. VUK’a göre uygulanan tüm amortisman oranlarının ve dönemlerinin belirlenmesi gerekir. Ana verilerdeki oran ve dönemler değiştirilebilmektedir.

Hesap Tayin Tablosu

Duran Varlık Sınıfları, değerlerin ve amortismanların kaydedileceği ana hesaplarla duran varlıklar arasındaki bağlantıyı hesap tayini aracılığıyla sağlarlar. Hesap tayini, Duran varlıklarla ilgili yapılan işlemlerin yasal deftere hangi hesaplarla yansıyacağının belirlenmesini sağlar. Duran varlık işlemlerinde sınıflara göre Hesap Planından tayin edilen duran varlık, birikmiş amortisman, duran varlık satış ara hesabı, duran varlık satış zararı, duran varlık satış kârı, hurdaya ayırma hesabı, duran varlık enflasyon fark hesabı, birikmiş amortisman enflasyon fark hesabı, amortisman gider hesabı, enflasyon düzeltme farkları hesabı çalışacaktır.

Duran Varlık Sınıfı

Duran Varlık Sınıfları, duran varlıklar yapısındaki en önemli organizasyonel yapılardan biridir. SAP R/3 sistemine sınırsız sayıda Duran Varlık Sınıfı tayin etmek mümkündür. Her bir duran varlık mutlaka bir Duran Varlık Sınıfına bağlı olarak yaratılır.

Duran Varlık Sınıfları, ana verilerden ve değerleme verilerinden oluşur. Ana verilere, en az bir Değerleme Planının tayin edilmesi gerekir. Böylece, Duran Varlık Sınıfı için gerekli olan değerleme verileri girilmiş olur. Değerleme verileri, tayin edilmiş olan Değerleme Planına bağımlıdır; öte yandan, Değerleme Planı da doğrudan Şirket Koduna bağlanmıştır. Bir Duran Varlık Sınıfına çok sayıda Değerleme Planı tayin edilebilir.

Duran Varlık Sınıfı, duran varlık ana verilerinin yaratılması sırasında münferit duran varlıklara devralınan varsayılan değerlerin ve yöneltim öğelerinin taşıyıcısıdır.

Değerleme Alanı

Değerleme Alanları her bir duran varlığa farklı amaçlar için amortisman ve değerleme hesaplanmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Duran varlık işlemleri çeşitli amaçlara yönelik kullanılır. Farklı değerlemeler yapabilmek için Değerleme Alanları oluşturulur.
Değerleme Alanlarının amaçları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

§ Yasal kayıtların izleneceği Değerleme Alanları
§ Paralel Para Biriminden kaynaklanan EUR ve USD Değerleme Alanları
§ Duran varlıkların ilk değerlerini ihtiyaç duyulabileceği göz önünde bulundurularak oluşturulan ilk değer Değerleme Alanı
§ Duran varlık değerlerinin ve amortisman giderlerinin istenilen amortisman anahtarına göre gelecek yıllarda ne olacağını görüntülenmesini sağlayan Değerleme Alanıdır.

Duran Varlık Değerleme Planı

Değerleme Planları değerleme ve amortismanların çeşitli yasal zorunluluklarını karşılamak amacıyla sisteme tanıtılan, genellikle ülke bazında tanıtılan ve Şirket Koduna tayin edilebilen bağımsız organizasyonel yapılardır. Değerleme alanı aracılığıyla vergisel, hesapsal, yabancı para birimi ve konsolidasyona ilişkin raporlama amaçlı olarak gerekli değerlerin bakımı yapılabilir.

Değerleme Planı, değerlemenin amacına göre belirlenmiş farklı değerleme alanlarından oluşur.
Genel olarak, her ülke için bir Değerleme Planı oluşturulur. Dolayısıyla, bir ülkeye ilişkin tüm Şirket Kodları aynı Değerleme Planını kullanır.

Her Şirket Kodu, tek bir Hesap Planı ve tek bir Değerleme Planı kullanır.

Sistemde, Mali Muhasebe için çok sayıda Hesap Planı, Duran Varlık Muhasebesi için çok sayıda Değerleme Planı oluşturulabilir. Hesap Planı ve Değerleme Planı arasında tanımlanmış birebir ilişki yoktur.

Simülatif Maliyetler

SAP de standart maliyet dışında manuel tanımlanacak özel fiyatlara göre istenildiği kadar simülatif maliyet hesaplaması yapmak mümkündür. Simülatif maliyetlerin piyasa fiyatına göre hesaplanması öngörülmüştür.

Standart Maliyet Hesaplaması

SAP de standart fiyat ile takip edilecek tüm malzemeler için (hammadde, yarı mamul, mamul, vb.) standart maliyet hesaplaması otomatik olarak gerçekleşecektir. Bu işlem, yeni dönem açılışında yeni dönemle ilgili malzeme hareketleri başlamadan önce yapılacaktır.

Hammadde, yardımcı malzeme ve ambalaj malzemeleri için standart fiyat girişi Satınalma tarafından belirlenecek ve sistem açılışında malzeme ana verisi üzerinde tanımlanacaktır. Dönem standart fiyatı olarak 2 ay öncesinin fiili fiyatı kullanılacaktır. Bunun sebebi, yeni ay hareketleri başladığında, henüz önceki ayın kapanışı tamamlanmadığından fiili fiyatın oluşmamış olmasıdır.

Fiyat Denetimi

Malzeme fiyat denetimi malzeme ana verileri Muhasebe ekranında girilmektedir. Fiyat denetimi, bir malzemenin standart fiyat(S) ile mi, kayar ortalama(V) fiyat denetimi ile mi takip edilebileceğini belirler.

Standart fiyat, malzemenin bir dönem boyunca hareket edeceği sabit fiyattır. Standart fiyatta, bir malzemenin tüm mal hareketleri en az bir dönem boyunca aynı fiyat üzerinden değerlenir. Bundan dolayı, standart fiyat yöntemi tutarlı maliyet yönetimi sağlar. Standart fiyat özellikle dönemsel maliyet yönetimi yapan işletmeler için çok kullanışlıdır.

Standart fiyat, dönem boyunca sabit olduğundan, dönem içinde gerçek maliyetleri yansıtmaz. Bu durum, dönem içinde geniş bir fiyat aralığında dalgalanan malzemeler için veya dönemden döneme değişkenlik gösteren üretim metotları olan ürünler için tam doğru olmayan değerleme fiyatlarına sebep olur. Standart fiyat denetiminde iki fiyat yöneltim seçeneği vardır :

Fiyat Yöneltimi Fiyat Denetimi İşlev
2 S Sadece Standart Fiyat
3 S Standart -> Fiili

3S kombinasyonunda , ay içerisinde tüm fiyatlar standart fiyattan işlem görecek dönem sonunda fiili maliyet çalıştırıldığında tüm hareketler fiili fiyatlara göre güncellenecektir. Her dönem sonu oluşturulan fiili fiyatlar yeni dönemin standart fiyatı olarak kabul edilecektir.
Fiili maliyet hesaplamaları dönemsel(aylık) olarak yapılacaktır. İlgili ayın fiili maliyet hesaplaması takip eden ayın 5’ inde yapılacaktır. Bundaki amaç ilgili ayın sistemdeki kayıtlarının tamamlanabilmesidir. Bu nedenle her dönem standart fiyatları 2 ay öncekinin fiili fiyatları olarak kabul edilecektir.
Standart fiyatlar ilk 2 ay manuel olarak sisteme girilecektir.

Kayar ortalama fiyat anlık değişken fiyattır. Her tedarik işleminde malzeme fiyatı güncellenmektedir. Kayar ortalama fiyat denetiminin avantajı malzemenin güncel fiyatını tutmasıdır. Fakat kayar ortalama fiyat denetiminin temel sorunu mal girişi işlemi sonrası malzeme sarf edildi ise, daha sonra gelen faturada oluşan fiyat farkının malzemenin ve sarfın üzerine yansımamasıdır.

Kayar ortalama fiyat denetiminde tek fiyat yöneltim seçeneği vardır :

Fiyat Yöneltimi Fiyat Denetimi İşlev
2 V Kayar Ortalama

Fiili / Plan Dağıtım

Dağıtım, birincil masrafların, masraf yerlerinden diğer CO nesnelerine mahsuplaştırılmasıdır. Sadece masraf yerleri gönderen nesne olabilir. Alıcı tarafında diğer CO nesneleri (masraf yerleri ve iç siparişler) kullanılabilir. Dağıtım işlemi geri alınabilir ve istenilen sıklıkta tekrarlanabilir.

Gider Aktivite Planlaması

Genel masraf planlaması sürecinde, dönemsel olarak masraf yerleri ve masraf çeşitleri bazında planlama yapılır. Bu plan üzerinden de ativite birim fiyat planlaması gerçekleştirilir.

Aktivitelerin ay başlamadan önce plan birim fiyatlarının belirlenmesi gereklidir. Bu fiyatlar mamul standart maliyet hesaplamasında kullanılacaktır. Mamul standart maliyetleri hesaplanırken yalnız hammadde ve ambalaj malzemesi maliyetleri dikkate alınmayacak, aynı zamanda aktiviteler yani 720 ve 730 lu giderler de dikkate alınacaktır. Bu yüzden aktivite birim fiyatları planlanmalıdır. Bunun için birinci yöntem giderlerin hesap ve masraf yeri detayında planlanması ve makine çalışma saatlerinin planlanmasıdır. Bu durumda plan giderler ile plan çalışma saatler kullanılarak aktivite birim fiyatı bulunabilir. Örneğin bisküvi tesisinde işçilik aktivitesinin saat başına birim fiyatı.

İkinci yöntem ise önceki ayda oluşmuş fiili birim fiyatların yeni dönemin plan birim fiyatı olarak kopyalanmasıdır. Sistemde bu yöntem kullanılacaktır. Fakat canlı kullanıma geçildiğinde geçmiş veriler sistemde bulunmadığından ilk 2 ay plan aktivite birim fiyatlarının manuel olarak girilmesi gerekecektir.

Doğrulama - İkame

Doğrulama , CO içerisinde yapılan kayıtların tutarlılığının sağlanabilmesi için sistemde ihtiyaçlara bağlı olarak yapılan kontrollerdir.

Bu kontroller sonucu ortaya hata çıkması durumunda kullanıcıya ileti veya hata mesajı verdirilebilir.Örneğin masraf çeşitlerinin doğru masraf yerlerine kaydedilmesi için doğrulama ile kontroller yapılacaktır.

İkame , CO içerisinde yapılan kayıtların hesap tayinlerinin otomatik olarak yapılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

Doğrulama ve ikame fonksiyonları kullanıldığında sistem kullanıcının girdiği verilerin, daha önceden tanımlanan koşullara uyup uymadığını kontrol eder ve yalnız geçerli verilerin sisteme kaydedilmesine izin verir.

İç Sipariş Nedir?

İç siparişler masraf yerlerinden daha detay bazda takip edilmek istenen giderler için kullanılacak ana verilerdir. İstatistiki ve gerçek iç siparişler olmak üzere iki tip olabilir.

CO modülünde bir masraf, hem iç sipariş hem de masraf yeri üzerinde takip edilebilir. Bu durumda iç sipariş istatistiki olarak tanımlanır. İç sipariş üzerindeki kayıtlar tamamen istatistiki olup gerçek muhasebe kaydı masraf yeri üzerinde oluşur.

İstatistiki iç siparişlerde bir co objesine (masraf yeri vb.) fiili kayıt yapılırken istatistiki olarak iç siparişe kayıt yapılır.Gerçek siparişlere yapılan kayıtlar ise dönem sonunda başka bir co objesine (masraf yeri, karlılık nesnesi vb.) mahsuplaştırılabilir.

Hesap planı veya masraf yeri bazında takibi yapılamayan masrafların daha detaylı izlenmesi ve raporlanması amacıyla kullanılır.

Amaç, şirket bünyesinde oluşturulacak iç siparişlerle ilgili raporların, daha kısa zamanda ve daha az iş yükü ile gerçekleştilmesini sağlamaktır.

CO modülünde bir masraf, hem iç sipariş hem de masraf yeri üzerinde takip edilebilir. Bu durumda iç sipariş istatistiki olarak tanımlanır. İç sipariş üzerindeki kayıtlar tamamen istatistiki olup gerçek muhasebe kaydı masraf yeri üzerinde oluşur.

İstatiksel Gösterge Nedir?

İstatistiksel göstergeler, dönemsel mahsuplaştırma işlemlerinde (dağıtım, toplam dağıtım) temel faktör kuralı oluşturmak için kullanılır; masraf yerleri, iç siparişler, kar merkezleri için çalışan sayısı, telefon kontürü sayısı, yüzölçümü gibi değerleri tanımlamakta kullanılırlar.

İstatistiksel göstergeler dağıtım kritelerinde ve raporlamalarda kullanılabilen ana verilerdir.

İstatistiksel göstergeler masraf yeri dağıtımı sırasında dağıtım anahtarları olarak dağıtım devrelerinde kullanılırlar. Diğer modüllerden devralınabildiği gibi, CO içinde de tanımlanabilirler.

a) Sabit değer : Bu değer, aynı mali yılın tüm dönemleri için değerin girildiği aydan başlayarak sabit kalır. İstenen dönemde manuel değişiklik yapılabilir (örn. departmanda çalışan kişi sayısı).

b) Toplam değer : Bu değer başka dönemlere aktarılamaz, her dönem için yeniden girilir (örn. kontör sayısı).

İstatistiksel göstergeler masraf yerleri ve siparişlerde, planlanan yada fiili değer olarak kaydedilir.

Aktivite Türü Nedir?

Aktivite türü, bir şirket içinde bir veya daha fazla masraf yeri tarafından sağlanan belirli aktiviteleri sınıflandırır

Bir masraf yeri başka masraf yerleri, siparişler, süreçler ve benzerleri için aktiviteler üretiyorsa, bu o masraf yerinin kaynaklarının kullanıldığı anlamına gelir. Bu kaynakların maliyeti, aktivitenin alıcılarına mahsuplaştırılmalıdır ( ör: üretim siparişleri).

Aktivite türü, bir masraf yerinde üretim fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için tüketilen kaynakları ifade eder. Bir masraf yeri; diğer masraf yerlerine, siparişlere, süreçlere ve benzerlerine üretim veya hizmet amaçlı aktiviteler tüketiyorsa, o masraf yerinin kaynakları kullanılıyor anlamına gelir. Bir masraf yerinde aktivite tüketimi gerçekleştikçe masraf yeri üzerinde alacak kaydı oluşur.

Dönem sonunda, tüketilen kaynakların maliyeti, aktivitelerin mahsuplaştırılması yoluyla bulunur. Mahsuplaştırma, alıcıda borç, gönderende alacak kaydı oluşturur.
Malzeme maliyeti dışında fiili üretim maliyetleri aktivite masraf çeşitleri detayında görülebilir. Aktiviteler miktar bilgilerini taşırken (dk, adet) aktivitelerin bağlı olduğu ikincil masraf çeşitleri masrafları taşır.

Masraf Yerleri Grupları

Standart hiyerarşideki gruplama yapısı dışında raporlamada, dağıtım kriterlerinde kullanılmak üzere istenilen sayıda hiyerarşik yapıda ya da tek seviyeli masraf yeri grubu oluşturulabilir.

SAP sisteminde, Masraf Yeri Hiyerarşisi’nin seviyelerini oluşturan her düğüm aynı zamanda bir masraf yeri grubunu temsil eder. Standart hiyerarşi gereğince bir masraf yeri yaratılırken hiyerarşinin hangi düğümüne bağlandığının belirtilmesi zorunludur.

Bunun dışında, sistemde raporlama ve analiz amaçlı olarak istenildiği kadar masraf yeri grupları oluşturarak istediğimiz türde raporlar oluşturabiliriz.

Masraf Yeri Nedir?

Masraf yeri, işletme tarafından masrafların oluştuğu sorumluluk alanıdır. Şirket içi ve dışı giderlerin oluştukları yerler itibariyle takip ve kontrolünü sağlayan birimlerdir. Masrafların çeşitli dağıtım teknikleriyle esas üretim yerlerine, oradan da ürünlere yüklenmesini sağlar. Masraf yerleri giderleri takip edebileceğimiz en küçük yapılardır.

Dönem sonu kapanışında, ürün maliyetine gidecek tüm masraflar genel üretim ve yardımcı üretim masraf yerlerinden direkt üretim masraf yerlerine uygun kriterlerle dağıtılacaktır.
PP deki her işyeri bir direkt üretim masraf yerinden beslenecektir. Direkt üretim masraf yerleri iş emri üzerinden ürüne maliyet yansıtan, sorumlusu olan organizasyonel birimdir.
Bu nedenle, ürün maliyeti takibi açısından direkt üretim masraf yerleri çok önemlidir.

Şirket içi ve dışı giderlerin oluştukları yerler itibariyle takip ve kontrolünü sağlayan birimlerdir. Masrafların çeşitli dağıtım teknikleriyle esas üretim yerlerine, oradan da ürünlere yüklenmesini sağlar. Masraf yerleri giderleri takip edebileceğimiz en küçük yapılardır.

Masraf Yeri Hiyerarşisi

Masraf yeri standart hiyerarşisi, kontrol kodundaki tüm masraf yerlerini gruplayan ağaç yapısıdır. Bu yapıdaki her bir seviye/düğüm bir masraf yeri grubudur. Her masraf yeri hiyerarşideki bir düğüme diğer deyişle masraf yeri grubuna bağlıdır.

Standart hiyerarşi, masraf yerlerinin ilgili oldukları organizasyonel birimlere bağlanarak gruplandırılmasını sağlayan bir yapıdır. Sistemde tanımlanan her masraf yerinin standart hiyerarşi altında nereye bağlı olduğunun belirtilmesi zorunludur.

Bu hiyerarşi yardımıyla masraf yerlerindeki bilgiler konsolide edilebilip, istenilen bazda raporlar verilebilir.

Kontrol Kodu Nedir?

Kontrol kodu bir işletmeyi Yönetim Muhasebesi açısından yapılandıran üst birimdir. Şirket kodunun üstünde bir birimdir. Şirket kodları kontrol koduna bağlanır. Birden fazla şirket kodu bir kontrol koduna bağlanabilir. Böylece Yönetim Muhasebesi açısından aynı kontrol koduna bağlı tüm şirketler toplu olarak izlenebilir.
Kontrol koduna bağlı işletmelerde oluşan tüm gelirin ve giderlerin detaylı takibi yapılabilir ve gelirlerin ve giderlerin dağıtım ve transferleri kontrol kodu bünyesinde tanımlanan nesneler (ör : masraf yerleri, siparişler v.b. gibi) dahilinde gerçektirilebilir.

SAP Product Lifecycle Management

Bilgi depoları. Süreç izolasyonu. Tasarım ve üretimin outsourcing. Bu, bir ürünü oluşturmak ya da ürünün bakımını yapmanın bir yolu mudur?
Ürün gelişimiyle, üretimle ve hizmetle ilgili olan herkese güncel bilgilere hızlı ve güvenli erişme imkânı veren entegre bir ortam sizin ihtiyacınız olan şeydir. SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM) da size ihtiyaç duyduğunuz bütün bu özellikleri sağlar.
SAP PLM, birden fazla iş ortağı arasında işbirliğine dayalı mühendisliği, size özel ürün gelişimini, proje, varlık ve kalite yönetimini gerçekleştiren tek e- iş çözümüdür.
SAP PLM gelişme sürecindeki bütün katılımcıları entegre eder: tasarımcılar, tedarikçiler, üretimciler ve müşteriler. Böylece mühendislik düz bir değer zinciri olmaktan çıkar, ortak bir hedefe odaklanmış, üç boyutlu, iş birliğine dayalı bir topluluk halini alır.
SAP PLM, ekipman ve tesis performansını artırmak için proaktif kalite yönetimine ihtiyaç duyan her şirket için ideal çözümdür. Ayrıca bu çözüm, bakım maliyetlerinin ve ekipman güvenirliliğinin kârlılığı doğrudan etkilendiği bütün sektörler için idealdir.
İşte bu yüzden dünya çapındaki en başarılı 3200’den fazla şirket SAP PLM’i seçmiştir. myPLM’in şirketinize ne gibi avantajlar sağlayacağını görmek için SAP Business Maps’e bakınız: SAP PLM rol temelli bir çözüm portalı olan SAP Enterprise Portal aracılığıyla sağlanır. Böylece çalışanlarınız işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları dahili ve harici içeriğe, uygulamalara ve hizmetlere kullanışlı, Web üzerinden erişimebilirler.

SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM) entegre bir ürün ve varlık yönetimi için ihtiyacınız olan bütün işlevselliği size sunar. Temel özellikler arasında aşağıdakiler yer alır:
Life-cycle data management -- Ürün ömrü boyunca özellikleri , malzeme faturalarını, veri dağıtımını ve kaynak verilerini, proje yapıları ve ilgili teknik dökümantasyonu yönetmek için uygun bir ortam sağlar.
Program and project management -- Bütün ürün geliştirme sürecini planlayabilme, yönetebilme ve kontrol edebilmeniz için ileri düzeyde özellikler sunar.
Life-cycle collaboration -- Sanal geliştirme/programlama ekipleri arasındaki proje planları, dökümanlar, ve ürün yapıları gibi bilgileri iletmek için XML tabanlı Web standartlarını kullanarak işbirliğine dayalı mühendisliği ve proje yönetimini destekler.
Quality management -- Bütün ürün ömrü süresince her bir sektör için entegre bir kalite yönetimi sağlar.
Asset life-cycle management -- Kurum varlıkları yönetim sisteminin bütün öğelerini kapsayarak maddi varlıkları ve ekipmanı yönetir.
Environment, health, and safety -- İş süreçlerini hükümet düzenlemeleriyle uyumlu hale getirerek çevre, sağlık, güvenlik gibi konularda çözümler sunar. SAP PLM, esnekliği ve diğer programlarla çalışabilme özelliğini sağlayabilmek için HTML, XML, and Wireless Application Protocol (WAP) gibi sektör standartlarından faydalanan açık bir teknoloji çerçevesi üzerinde oluşturulmuştur. Ayrıca, mobil ve avuçiçi cihazlar yoluyla sağlanan iletişim sayesinde ürün bilgilerine istediğiniz zaman, istediğiniz yerden erişebilirsiniz.

SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM) size, ürün ve varlık ömrü boyunca bütün ürünleri ve projeleri yönetebilmenize, izleyebilmenize ve denetleyebilmenize olanak sağlayan işbirliğine dayalı bir ortam sunar. SAP PLM ayrıca ürün ve varlık bilgisini hızlı ve kolay bir biçimde iletebilmenizi sağlar. Böylece tasarım, üretim ve bakım arasında sıkı bir bağlantı oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Süreçlerin kusursuz bir biçimde entegrasyonu sayesinde bilgilerin kopyalanmasını önleyebilir, ürün gelişimini ve varlık yönetimini tam olarak denetim altında tutabilirsiniz. Genişletilmiş tedarik zinciri boyunca ürün tasarımı, varlık yönetimi ve hizmet konusunda yapılan işbirliği, ürün kalitesinin artmasına ve müşteri gereksinimlerini karşılama konusunda daha fazla esnekliğe olanak tanır.
SAP PLM size aşağıdaki olanakları sunar:
Doğru bilgiyi bulma -- Kurum içinde ve dışında, ürün gelişimiyle ilgili olan herkese güncel bilgilere hızlı ve güvenli erişme olanağı verir.
İş ortaklarını dahil etme -- Siz ve iş ortaklarınız ürünlerin ve projelerin tasarımı, yönetimi ve bakımı konusunda işbirliği yapabilirsiniz.
Ekipman ve tesis performansını artırma -- Ekipman planlaması, satınalma, işlem, bakım ve değiştirme süreçlerini tam bir denetim altına alabilirsiniz.
Alınan derslerden faydalanma -- Daha önceki projelere ve önceden tanımlanmış şablonlara başvurmak, insan kaynaklarını ve maddi kaynakları en verimli biçimde birleştirebilmenize olanak tanır.
Değişiklikleri yönetme ve denetleme -- Müşteri taleplerinden, onaylanmış ürün siparişlerindeki tasarım değişikliklerine kadar yapılan bütün değişiklikler denetiminiz altındadır.
Tam Bir Ürün Ömrü Çözümü
SAP PLM size tam bir çözüm sunduğu için, ilk tasarım fikrinden ve üretimden, ürünün piyasadan kalktığı zamana dek ürünle ilgili bütün bilgileri yönetebilirsiniz. Birden çok iş ortağı arasında oluşan işbirliğine dayalı mühendislik ve proje yönetimi sayesinde süreçleri hızlandırabilirsiniz.

SAP Customer Relationship Management (SAP CRM)

SAP Customer Relationship Management (SAP CRM) şirketleri müşteri değeri yaratma ve kârlı büyüme sağlama konusunda yetkinleştirir. Çözüm, ön ve arka ofis işlevlerini tek, müşteri odaklı bir işlem haline getirir.
Ayrıca çeşitli veri kaynaklarından ve iş süreçlerinden elde edilen, kişiye özgü hale getirilmiş bilgileri sunarak çalışanlar, iş ortakları ve müşteriler arasında işbirliği sağlar.
SAP CRM çalışanlarınızı, iş ortaklarınızı, süreçleri ve teknolojiyi kapalı devre bir müşteri etkileşim döngüsü içinde birbirine bağlayan tek CRM çözümüdür. Böylece aday müşterileri sizinle ilk kez alışveriş yapan alıcılara, sizinle bir kez alışveriş yapmış alıcıları sürekli müşterilere dönüştürebilirsiniz.
Bu çözüm, pazarlama planlaması, kampanya yönetimi, tele satış, aday müşteri oluşturma ve müşteri segmentasyonu gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm özellikleri ve işlevleri size sunarak müşteri ilişkilendirme (engagement) döngüsünün her aşamasında yanınızda yer alır.
SAP CRM ayrıca gerçek zamanlı kullanılabilirlik kontrolleri, ilgili kişi yönetimi, faturalama yönetimi, siparişi yerine getirebilme görüntülemesi ve sipariş izlemesine olanak tanır. Bütün bunların yanı sıra SAP CRM ile müşterilerinizle (müşteri etkileşim merkezi, Web temelli müşteri selfservisi özellikleri, hizmet ve şikayet yönetimi, saha hizmeti ve dağıtım, yönetim gibi) tüm kanallar aracılığıyla sürekli bir biçimde ilgilenebilirsiniz.
SAP CRM ile, CRM’in dört boyutu aracılığıyla uzun süreli, kârlı müşteri ilişkileri yürütebilirsiniz:

Connected CRM-- Müşteri odaklı iş süreçleriyle kesintisiz, uçtan uca entegresyon sağlar
People-centric CRM-- Çalışanları tek tek yetkinleştirmek için tasarlanmış, önceden tanımlı gelişmiş bir portal teknolojisi kullanır
Collaborative CRM -- Ortak müşteri süreçlerini şirketler, ortaklar ve tedarikçiler arasında entegre eder.
Industry-specific CRM -- Şirketinize özgü CRM ihtiyaçlarını karşılamak için sektörünüze yönelik özellikler sunar

SAP Customer Relationship Management (SAP CRM) aşağıdaki alanlarda temel işlevler sunar:
Marketing
Kurumsal pazarlama
Saha pazarlaması
E-pazarlama
Tele pazarlama
Kanal pazarlaması
Analitikler

Sales
Kurumsal satışlar
Saha satışları
E-satış
Tele satış
Kanal satışı
Kanal ticareti
Analitikler Service
Kurumsal hizmetler
Saha hizmetleri
E-hizmet
Müşteri hizmetleri
Kanal hizmetleri
Analitikler

Analytics
Analitik senaryolar
Analitik yöntemler

Field Applications
Saha pazarlaması
Saha satışları
Saha hizmetleri
Analitikler

E-commerce
E-satış
E-hizmet
Analitikler

Interaction center operations and management
Tele pazarlama
Tele satış
Müşteri hizmetleri
Analitikler
Destek süreçleri

Channel management
İş ortağı yönetimi ve analitikleri
Kanal pazarlaması
Kanal satışı
Kanal hizmetleri
Kanal ticareti

2 Haziran 2009 Salı

Masraf Çeşidi

Masraf çeşidi, maliyet muhasebesi ve kontrol modülünde kullanılan bir defteri kebir hesabını temsil eder. İki tip masraf çeşidi vardır, birincil ve ikincil.

Masraf Çeşitleri hangi tip/çeşit masrafın ya da gelirin oluştuğunu belirler. Birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Birincil Masraf Çeşitleri, işletme dışı faaliyetler sonucu oluşmuş masraflardır (ör : elektrik gideri, kira gideri). FI modülünde, Tek Düzen Hesap planındaki gider hesapları, CO modülündeki birincil masraf çeşitlerine karşılık gelir. FI ve CO modülleri arası entegrasyonun sağlanabilmesi için birincil masraf çeşidi yaratılmadan önce ilgili gider hesabı FI modülü içerisinde yaratılmalıdır. Örnek olarak “7300400000” Çeşitli Giderler" masraf çeşidi CO'da yaratılmadan önce FI modülünde “7300400000” Çeşitli Giderleri" hesabı olarak yaratılmalıdır.

Aynı isimle bir hesap ve bir masraf çeşidi yarattığımızda FI modülünde o hesaba atılan tüm kayıtlar CO modülünde karşılık geldiği masraf çeşidine masraf olarak kaydedilir. FI modülünde kayıt atılırken, masrafın ilgili olduğu merkezi belirtmek açısından, mutlak olarak bir hesap tayin nesnesi kullanılmalıdır (ör:masraf yeri, iç sipariş).

İkincil Masraf Çeşitleri ise oluşmuş masrafların işletme içi faaliyetler sonucu oluşan masraflardır. Dış faaliyet gideri olmadığı için tek düzen hesap planında ikincil masraf çeşitlerine karşılık gelen hesaplar yoktur. FI kayıdı yaratmadan sadece CO içi mahsuplaştırmada kullanılırlar.

Farklı türdeki masraf çeşitleri, masraf çeşidi tipine göre sınıflandırılmıştır.

Defteri Kebir Hesabı

Defteri kebir hesabı, mali sistemin ana yapı taşıdır. Bilançoyu ve gelir tablosu hesabını etkileyen tüm mali hareketler, defteri kebir hesaplarında kaydedilir. Mali sistemin kontrol kullanım alanlarıyla ilişkili olan her türlü hareket, birincil masraf bileşenlerinde de kaydedilir. Bilanço ve gelir tablosu hesabı üzerinde hiçbir etkisi olmayan masraf taşıyıcıları arasındaki masrafı aktarmak için maliyet muhasebesi ve kontrol modülünde yapılan ve her türlü hareket, örn. masraf yerleri arasındaki mahsuplaştırmalar, ikincil masraf bileşenlerinde kaydedilir. Aşağıya bakınız.

Mali Yıl Varyantı

Mali yıl varyantı takvim yılı ile mali yıl arasındaki ilişkiyi belirler. Dönem ve özel dönemler bu varyantta belirlenir. Sistem içinde kayıt dönemleri mali yıl dönemlerine bağlanır. mySAP ERP sisteminde SAP standardında K4 (12 Dönem + 4 Özel Dönem) olarak belirtilen mali yıl varyantı kullanılacaktır. K4’ün 4 ek aydan oluşan özel dönemleri, kapanışları yapıldıktan sonra oluşabilen düzeltme kayıtları için kullanılabilecektir.

Ölçü Birimi

mySAP ERP sistemi standart ölçü birimlerini (ÖB) kullanır. Bu birimler tüm kullanıcı gereksinimleri karşılar ve gerekirse münferit malzemeler için stok, hareket veya fiyat birimi olarak kullanılır.
Depo (temel) ölçü birimi – malzeme stokunun yönetildiği ölçü birimidir. Temel ÖB dışında girilen tüm miktarlar, birim tanımından kaynaklanmadığı sürece (SI ölçeği) bir dönüştürme faktörüne göre otomatik olarak temel ÖB olacak biçimde dönüştürülür.

Malzeme ana verilerine, bilgi kaydına veya doğrudan satınalma siparişi kalemine dönüştürme faktörü girilir.

Para Birimi

Para birimi ayarları, belgelerin ulusal ve yabancı para birimi cinsinden kaydedilmesi için gereklidir.

Hiçbir ek para birimi tanımına ihtiyaç duymamak için sistemde standart mySAP ERP para birimleri kullanılır. Para birimi kodları ISO kodlarına göre belirlenmişdir.
Çeviri kuru tablosu, ilgili banka tarafından sağlanan para birimi çeviri değerleri ile manüel olarak güncellenir. Bu güncellemenin sıklığı esnektir ve müşterinin ihtiyaçlarını günlük, aylık vb. çeviri kurları ile karşılar.

Kredi Kontrol Alanı Nedir?

Kredi kontrol alanı, müşteri kredisini yönetmek için kullanılan bağımsız bir kontrol birimini temsil eder.

Kredi kontrol alanı, şirket koduna tayin edilmiştir.

SAP'de Şirket Kodu Nedir?

Şirket kodu, bağımsız bir muhasebe birimini temsil eder. Bilanço ve kâr /zarar tablosunun ve yasal hesapların hazırlanması şirket kodu düzeyinde gerçekleşir.

Şirket kodu, kontrol koduna tayin edilmiştir.

Üretim Siparişi Dönem Sonu İşlemesi

Üretim siparişi işleme devresini tamamlamak için birçok mali görevin yerine getirilmesi gereklidir. Bunların her sipariş için ayrı ayrı yapılması mümkün olsa da, aktiviteleri her ayın sonunda ‘parti’ biçiminde yapmak daha normal bir yol olarak kabul edilir. Buna uygun olarak, bu görevleri yerine getirecek programlar Malzeme Yönetimi dönemi değişir değişmez genellikle ayın son gecesinde çalıştırılmak üzere ayarlanır. Bu şekilde veriler ayın ilk gününde mali çevrelerin kullanımına hazır olur. Bu görevler şu şekildedir:

Üretimden Mal Girişleri

Parti yönetimiyle veya seri numarası yönetimiyle ilgili olmayan malzemeler için, üretim siparişindeki son işlem teyit edildiğinde, stok prosesine mal girişi otomatik olarak stoka kaydedilecektir. Bu, son üretim siparişi iş planı işlemindeki denetim anahtarı ayarında uygun ayar yapılarak gerçekleştirilir. Parti zorunluluğu olan stok için, bu stokun ayrı bir mal girişi işlemiyle kaydedilmesi önerilir. Ancak seri numarası zorunluluğu olan malzemeler için, stokta yer alan her ürün için seri numarası tanımladığınız ayrı bir mal girişi işlemi kullanmanız zorunludur. Mal girişi işleme, üretim siparişine bir alacak kaydı yaratır. Bu alacak kaydı, standart fiyatı temel alan ürün miktarı değerine karşılık gelir. Sistem, mamüller için defteri kebirdeki değeri stok hesabına borçlandırır ve bunu üretilen malların değerini temsil eden belirli bir kâr ve zarar hesabına alacaklandırır.

Parti zorunluluğuyla, malzeme teslimatlarını ve tüketimini tüm üretim düzeylerinde parti düzeyinde izleyebilirsiniz. İzlemeyi, hammaddeden mamule kadar gerçekleştirebilirsiniz. Parti zorunluluğu olması gerekiyorsa, her malzeme için malzeme ana verilerindeki bir gösterge kullanılarak etkinleştirilir.

Üretim Siparişi İşleme

Üretim siparişleri yaratıldıktan sonra, daha fazla işlem yapılmadan önce onaylanmaları gerekir. Durumu ‘Onaylandı’ olarak belirledikten sonra, sipariş dokümanlarını yazdırabilir, stok için malzemelerin çıkışını yapabilir ve işlemleri teyit edebilirsiniz. Bir sipariş onaylandığında malzeme kullanılabilirlik kontrolü yapılır, ancak eksik parçaları olsa da üretim siparişi yine de onaylanabilir. Siparişin onayı üzerine bu karar üretim planlayıcı tarafından alınır. Üretim siparişleri münferit veya toplu biçimde onaylanabilir. Sipariş dokümanları, üretim siparişlerini onayladığınızda otomatik olarak yazdırılmak üzere ayarlanabilir. Üretim siparişi, seri numaraları kullanılarak kontrol edilen bir ürün içinse, onaylama prosedürü otomatik yaratmayı ve seri numaralarının üretim siparişine tayinini tetikler.

Üretim siparişi yaratıldığında, sistem bileşenler için rezervasyonlar yaratır. Üretim siparişindeki malzeme bileşenlerinin miktarlarını değiştirebilirsiniz. Stoktaki malzemenin üretim siparişi için malzeme çıkışını, çekme listesini veya malzeme fişlerini kullanarak yaparsınız. Sistem, bir ürün siparişi için tüm malzeme çıkışlarını izler ve malzeme masraflarını üretim siparişinin fiili masrafları olarak görüntüler. Fiili masraflar daha sonra, üretim siparişi işlemleri teyit edildiğinde güncellenir. Teyitler üretilen miktarı, ıskartayı, üretim sürelerini ve tamamlanma tarihlerini kaydeder. Teyitler kapasite yüklerini azaltır, malzeme rezervasyonlarını onaylar ve üretim masraflarını günceller. Hazırlık, işgücü ve makine süresi için harcanan zaman, iş planları kullanılarak hesaplanır ve harcanan fiili zamanı yansıtmak üzere değiştirilebilir.

Bileşen parçalarının malzeme kontrolündeki genel masrafları azaltmak için önerilen işlem, teyit sonrası otomatik çekmedir. Teyit sonrası otomatik çekme, üretim sırasında malzeme bileşenlerinin fiili tüketimini raporlamadığınız anlamına gelir. Bunun yerine sistem, üretilen miktar orantılı olarak tüketimi sonraki teyitte otomatik olarak kaydeder. Teyit sonrası otomatik çekme işaretini, iş planlarının malzeme tayinlerinde ayarlayabilirsiniz. Malzeme için genel olarak teyit sonrası otomatik çekme yapılıyorsa, malzeme ana verilerinde teyit sonrası otomatik çekme göstergesini işaretleyebilirsiniz. Malzemeler için teyit sonrası otomatik çekme, malzeme ana verilerinde tanımlanan bir saklama yerinden yapılır.

Üretim Siparişi Oluşturma

Üretim siparişi, üretim denetimi üretim yürütmesinde merkezi veri nesnesidir. Hammadde ve kaynak ihtiyaçları ve planlı sipariş masrafları da dahil olmak üzere üretim işlemiyle ilgili tüm verileri içerir. Üretim siparişi; malzemeler, genel masraf payı, işgücü, makine, vb. gibi ilişkili olduğu tüm masrafların alıcısıdır.

Üretim siparişleri genellikle, MİP prosesi sırasında tanımlanan eksik stokun sonucu olarak yaratılan planlı siparişlerden dönüştürülür. Bu siparişleri planlama durumundan bağımsız olarak bir malzeme için doğrudan da yaratabilirsiniz. Planlı bir siparişin dönüştürülmesi genellikle üretim çizelgeleme sorumlusu ürünün üretimini üstlendiğinde gerçekleşir. Üretim siparişi, işlem listelerinin iş planından ve malzeme bileşenlerinin ilgili ürün ağacı ana verilerinden ürün versiyonları kullanılarak otomatik olarak kopyalanmasıyla yaratılır. Üretim siparişinin yaratılması sırasında, işin başlangıç ve bitiş tarihleri belli olduğunda, siparişin karşılanmasına ilişkin işlemlerin terminlerini ayrıntılandıran bir çizelgelemeye genel bakış üretilebilir. Aynı zamanda sistem, ürün maliyet hesaplaması için kullanılan planlı üretim masraflarını hesaplar.

Kapasite Planlaması

Planlama prosesinin bu aşamasında kapasite planlaması, en son talep planının sonucu olan anahtar işyerlerindeki orta/uzun dönemli kapasite yükünü gözden geçirmek için yürütülür. Orta/uzun dönemli planlama ufkunda, aşırı yük dönemlerinin belirlenmesi amacıyla haftalık veya aylık kapasite yükünün gözden geçirilmesi olağandır. Aşırı yükler tanımlanırsa, aşırı yükü kaldırmak için üretim planı değiştirilebilir veya gereken dönemlerdeki mevcut kapasiteyi arttırmak için aktiviteler gerçekleştirilir. Kapasite aşırı yükünü ortadan kaldırabilecek tipik aktiviteler şunlardır:

- aşırı yük zamanlarında işlemdeki vardiya programlarını değiştirerek işyerindeki kullanılabilir kapasiteyi artırmak
- alternatif işyerlerinde üretilebilen ürünler için iş planını/ürün versiyonunu değiştirmek
- harici tedarikçilerde fason üretim düzenlemek
- kullanılabilir kapasiteyi arttırmak için ek duran varlık satın almak

MİP her sipariş önerisi için başlangıç ve bitiş tarihleri sağlarken, kapasite planlaması her sipariş işlemini sipariş iş planı verilerinden alınan kapasite bilgisini kullanarak çizelgeler. İşyeri kullanımı ve kapasite aşırı yükleri bu planlamanın sonuçlarına bağlı olarak raporlanabilir. Aşırı yüklerin yeniden çizelgelenmesi doğrudan grafiksel planlama tablolarıyla gerçekleştirilebilir. Bu, grafiksel görüntüde sürükle ve bırak işlevinin kullanımıyla kolaylaştırılır.

Planlama prosesinin bu aşamasında kapasite planlaması, fiili müşteri siparişlerinin ve fazla üretim tahmini rakamlarının bileşimi sonucu ortaya çıkan anahtar işyerlerindeki kısa vadeli kapasite yükünü gözden geçirmek için yürütülür. Kısa vadeli planlama ufkunda, aşırı yük dönemlerini belirlemek için kapasite yükünün saat/dakika/saniye olarak gözden geçirilmesi olağandır. Aşırı yüklerin belirlenmesi durumunda, kapasite yükünü ‘uyarlamak’ ve uygulanabilir bir üretim planının hazır olduğunu garanti etmek için kapasite düzeyi belirleme kullanılır. İşyerlerinde tanımlanan ana veriler ve iş planı, üretim işlemlerinin saat/dakika/saniye düzeyinde ayrıntılı planlamasını destekler. Özel bir biçimde iş akışı terminlemesi, hazırlık ve işleme süresinden yararlanır. Fabrika takvimi üretim yerinin kullanılabileceği zamanları tanımlar. Sistem, üretim için gereken toplam zamanı hesaplayan formüller kullanır; toplam zamanı parti büyüklüğüne göre ölçeklendiren değişken formül ve zamanı parti büyüklüğünden bağımsız olarak sabitleyen sabit formül.

İşgücü ve makine kapasitesi kategorileri her işyerinde tanımlanabilir. ‘Kullanılabilir kapasite aralığı’ işyerinin kullanılabilirliğini tanımlamak için kullanılır ve planlı bir işyeri bakımını veya başka kesinti süresini yansıtmak için kullanılır. Kapasite planlama sorumlusuna sorumlu olduğu her işyerindeki yük durumunun bir görünümünü vermek için kullanılabilir kapasiteler ve kapasite ihtiyaçları karşılaştırılabilir.

Tüm kapasite değerlendirmeleri, dönem için birikmiş kapasite yüklerini gösterir. Kümüle kapasiteye genel bakışlar, özellikle işyeri darboğazlarına ilişkin önemli bilgiler sağlar.

Değişiklik Planlaması ve MİP Değerlendirmesi

MİP genellikle her gün sonunda, değişiklik planlaması yöntemi kullanılarak yürütülür. Bu yöntem, son planlama çalıştırmasından bu yana stok ihtiyaç durumunda bir değişiklik olan malzemeleri planlar, örneğin stok düzeyleri değişti veya yeni müşteri siparişleri alındı. Plan, gelecekteki herhangi bir otomatik değişiklikten her malzeme / üretim yeri bileşimi için gün sayısı olarak ayarlanan “sabitleme ufku” kullanılarak korunabilir. Sistem bir MİP çalıştırması sırasında sabitleme ufku içinde yer alan sipariş önerilerinde otomatik değişiklik yapmaz. Bunun yerine, yeni sipariş önerileri gerekirse, sistem bunları sabitleme ufkunun sonuna çizelgeler. Daha sonra malzeme ihtiyaç planlaması sorumlusu sabitleme ufku içerisindeki planı değiştirmek için sistem tarafından yapılan tüm sipariş önerilerini işleme sokmalıdır.

Bir bileşen grubu için planlama çalıştırmasında yeni bir planlı siparişinin yaratıldığı her sefer sistem, malzemenin ürün ağacında tanımlanan bileşenler üzerindeki bağlı ihtiyaçlarını belirlemek için ürün ağacının açılımını yapar. Sistem ayrıca tüm bağlı ihtiyaçlar için planlı sipariş kullanılabilirlik tarihlerini hesaplar. Temel çizelgeleme veya tedarik tarihleri tipik olarak, üretim denetimi tarafından dikkate alınan zaman ufkunun dışında kalan gelecek dönemler içerisinde planlama için kullanılır, böylece planlama çalıştırmasının uzunluğunu da azaltır. Bu tip planlamayla siparişler gününe çizelgelenir. Üretim yürütme tarafından dikkate alınan dönem içerisinde, planlı siparişe veya üretim siparişine tayin edilen iş planında tanımlanan ana verilere göre tam ayrıntılı çizelgeleme tarihlerini ve zamanlarını belirlemek mümkündür. Çizelgeleme saat/ dakika /saniye düzeyinde yapıldığı için, bu daha uzun bir planlama süresi alır.

Çok kademeli planlama çalıştırmasında sistem ayrıca artık üretilmeyen parçaları da dikkate alır. Bir parçanın belirli bir tarihten başka bir parçayla değiştirilmesi gerektiğini belirlediyseniz, planlama çalıştırması bağlı ihtiyaçları buna göre tayin edecektir. Aynı şekilde, alternatif parçalar tanımladıysanız, bunlar ürün ağacının açılımı sırasında dikkate alınacaktır.

Münferit, çok kademeli planlama çalıştırması aracılığıyla, planlama çalıştırmasının bağlı bileşen grupları ve bileşenler üzerindeki etkilerini kontrol etmek için sadece belirli bir malzemeyi planlamak mümkündür. Bu planlama çalıştırmasında, seçilen malzemenin tam ürün ağacı yapısı planlanır. Tam ürün ağacı yapısını planlamak istemezseniz, münferit planlama çalıştırmasını tek bir kademeyle sınırlandırabilirsiniz.

Net ihtiyaç hesaplaması belirli bir tarihte bir açık gösterirse, sistem tedarik edilecek kesin miktarı parti büyüklüğü hesaplamasıyla belirler. MİP planlayıcı, malzeme ana verilerinde doğru ayarı yaparak, bir malzeme için hangi parti büyüklüğü belirleme yönteminin en uygun olduğunu seçer. Parti büyüklüğünün çoklu sipariş birimini kapsadığı etkisine sahip olan bir yuvarlama değeri tanımlanabilir. Müşteri hizmet düzeylerini desteklemek için sistemde emniyet stoklarının bakımı da yapılabilir.

Bir MİP çalıştırması sırasında sistem çelişkili durumları otomatik olarak görür ve bunları istisna iletileri biçiminde kaydeder. Malzeme ihtiyaç planlaması sorumlusu, dikkat edilmesi gereken istisnai durumlardan haberdar edilir. MİP sorumlusu istisnaları, planlama çalıştırmasının hemen sonunda sistem tarafından saklanan planlama çalıştırmasının anlık görüntüsü olan ve referans amaçlı kullanılabilen ‘malzeme ihtiyaç planlaması listesi’ ile görüntüleyebilir. Stok/ihtiyaç listesi planlama konumunun gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar ve dinamik konumu son planlama çalıştırması sırasında alınan referans konumuyla karşılaştırır.

Malzeme İhtiyaç Planlaması(MIP) Nedir?

Malzeme İhtiyaç Planlamasının (MİP) ana işlevi stok düzeylerini izlemek, doğru malzemelerin doğru zamanda doğru yerde olduğundan emin olmak ve bir eksiklik ortaya çıkarsa ilgili sipariş önerilerini otomatik olarak yaratmaktır. Malzeme ihtiyaç planlamasında sistem, herhangi bir zamanda açık ortaya çıktığını veya çıkabileceğini belirlemek için satınalmadan veya üretimden planlanan kullanılabilir stoku ve girişleri, planlı ihtiyaçlarla karşılaştırır. Malzeme açığı durumunda, kullanılabilir stok gerekli tarihte gerekli miktardan azsa, sistem malzemeyi tedarik etmek veya üretmek için bir sipariş önerisi yaratır.

SAP All-in-One Package, ‘planlı belirleyici’ olarak bilinen planlamayı destekler. Bu planlamada hem alınan gerçek müşteri siparişleri hem de satış tahminleri bu net ihtiyaç hesaplamasında dikkate alınır. Birçok şirket sadece sipariş üzerine üretim veya tahmin üzerine üretim yapmadığından, genellikle bazı malzemelerin bileşen gruplarını önceden üretmek veya uzun vadeli bileşenleri tedarik etmek zorundadır. ‘Son montajla planlama’ stratejisi, en yüksek düzeydeki müşteri hizmetlerini karşılamanızı sağlayan klasik bir MİPII planlama stratejisidir. Satış tahminleri uzun vadeli bileşenler tedarik ederek üretime yönelik hazırlık için gerekli olan görünürlüğü sağlar; böylece bileşenler gerektiği zamanda gerektiği şekilde son montaj için kullanılır. Müşteri siparişleri alındığında tahminler, tahminin bakımının yapıldığı dönem için kullanılır. Müşteri siparişi miktarları tahmini miktarlardan fazlaysa, bu öngörülemeyen ‘fazla’ talep de sonraki MİP çalıştırmasında planlanır.

Zaman ızgarası işlemesine sahip MİP planlaması da desteklenir. Bu, üretim veya tedarik departmanları tarafından üzerinde anlaşılan tipik olarak tanımlı bağlayıcı zaman ufkuna sahip olan malzemeler için kullanılır; bu zaman ufku içinde MİP planlama çalıştırması tarafından sistemde hiçbir değişiklik yapılmayacaktır. Bu bağlayıcı dönem içerisinde sistem sipariş önerilerini otomatik olarak doğrudan yapmaz, ancak planlayıcıya, ihtiyaç termininin karşılanması gerekiyorsa bunlar üzerine önerilerde bulunur.

Yeniden sipariş seviyesi mantığı kullanılarak, tüketime dayalı planlama da desteklenir. Yeniden sipariş seviyeleri her malzeme / üretim yeri bileşimi için gerektiği şekilde ayarlanabilir. Bu yeniden sipariş seviyesine uyulmadığında MİP, stok düzeyini yeniden sipariş seviyesine geri getirmek için bir tedarik önerisi yaratır, ancak yine de parti büyüklüğü stratejisine göre ayarlanan sınırlara uyulur. Bu eksik stok giderilirken, müşteri siparişleri veya rezervasyonlar gibi gelecek harici ihtiyaçları garanti etmek için bir planlama stratejisi seçmek de mümkündür. Bu özellikle müşteri siparişlerinin ‘yüksek’ olduğu varsayıldığında veya müşteri siparişleri anormal talep olarak görüldüğünde anahtardır. Yeniden sipariş seviyesi genellikle talebin dalgalanmadığı ve tahmine gerek olmayan düşük değerli malzemeler için kullanılır.

Talep Yönetimi Nedir?

Dönemsel (genellikle aylık) planlama prosesinden üretilen talep planı talep yönetimine planlı birincil ihtiyaç olarak girilir ve müşteri siparişleri alınmadan önce üretim yerindeki üretimi güçlendirmesi için kullanılır. SAP All-in-One Package, bu tahmini üretim rakamlarının kullanıcı tanımlı dönem bölümlemeleri olarak (haftalık/aylık) ve kullanıcı tanımlı bir planlama ufkuna yönelik (örneğin 12 ay) manüel bakımını destekler. Talep planının birden çok versiyonunun bakımı yapılabilir ve ardından her biri gerektiği şekilde etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir. Proses en son üretim planının yaratılmasına ve bir plandan diğerine veri aktarılmasına yardımcı olur. Üretim planlarının yaratılması veya değiştirilmesi prosesini daha da kolaylaştırmak için kopyalama yönetimi de mevcuttur. Bu prosesin sonunda en son üretim planı, hem üretimin hem de satınalma ihtiyaçlarının planlanması için MİP tarafından kullanılabilir hale getirilir.

Üretim Versiyonu Nedir?

Üretim versiyonları, belirli bir ürüne yönelik çoklu üretim yöntemlerini tanımlamak için kullanılan isteğe bağlı bir ana veri öğesidir. Bir üretim versiyonu yaratırken, bir ürün ağacı ve iş planı bileşimi tanımlarsınız ve gerekliyse bu belirli versiyona yönelik parti büyüklüğü geçerliliğini de tanımlarsınız. MİP tarafından bir planlı sipariş yaratıldığında, sipariş miktarına bağlı olarak doğru üretim versiyonu seçilir ve daha sonra doğru üretim yöntemi çizelgelenir. Üretim versiyonları, kapasite planlaması sırasında da kapasite aşırı yükünün çözülme dönemlerine yardımcı olması için kullanılabilir.

İş Planı Nedir?

İş planı, bir ürünün veya yarı mamul parçanın üretimine ilişkin üretim prosesini ve gerekli kaynakları tanımlayan bir dizi işlemdir. İş planındaki münferit işlemler, o işlemin yürütülmesi için gerekli olan malzemelerle birlikte işyerlerine tayin edilir. İş planları; çizelgeleme, kapasite planlaması, üretim denetimi ve ürün maliyet hesaplamasına yönelik çok önemli bilgiler sağlar. İş planları, fabrika içinde belirli bir rotaya ilişkin farklı adımları ve iş akışlarını yansıtarak bir ürün oluşturmanın farklı yollarını temsil etmek için kullanılır. İşlemler üretim prosesinin bir parçası olarak gereken tüm harici işleme adımlarını tanımlamak için de kullanılır. Bu birimlerde işlem prosese, süreye ve ihtiyaç duyulan işin yapılması için gereken satıcıya ilişkin ayrıntıları tutar.

Sistem kapasite hesaplaması, MİP iş akışı çizelgelemesi, standart ve fiili maliyet hesaplaması ve sipariş belgeleri gibi birçok farklı sistem uygulaması için iş planı işleminde tanımlanan verileri kullanır. Tamamlanan iş planı, bir gannt şeması biçiminde grafiksel olarak görüntülenebilir. İşletme, çalışılacak iş planı düzeyinden emin olmadığında, ilk olarak basit bir yaklaşımın benimsenmesi önerilir. Bir iş planı orada yürütülen münferit işlemleri değil, tek veya seri bir bütün üretim hattını veya üretim alanlarını temsil eder. İşletme hazır olduğunda, ilerleyen tarihlerde daha karmaşık bir modele geçiş yapabilir. Gerekli iş planı düzeyi, gerekli işyeri düzeyiyle birlikte dikkate alınır. İş planı verilerindeki değişiklikler, üretim prosesinin verimliliğinin izlenmesi amacıyla zaman içerisinde ölçülebilir.

SAP'de Ürün Ağacı Nedir?

Ürün ağaçları (BOM’lar), üretilen bir kalemi veya bileşen grubunu oluşturmak için gereken kalemleri temsil eden malzeme listelerini veya ürün yapılarını saklamak için kullanılır. Ürün ağaçları, tanımladıkları nesneye referans olarak malzeme numaralarını kullanır. Bir ürün ağacı, kalemin veya bileşen grubunun üretileceği üretim yerinde üretim planlaması amaçlarına yönelik olarak mevcut olacaktır. Üretim ürün ağaçları, MİP (planlama) ve maliyet hesaplamasıyla ilişkilidir.

Ayrıca planlamayla entegrasyonun gerekli olmadığı bağımsız üretim siparişleriyle de ilişkilidir. Sistem ürün ağaçlarını, özel bir üretim prosesi için gerekli olan tüm bileşenleri ve ambalaj malzemelerini içeren tek kademeli ürün ağaçları olarak saklar. Örneğin, ortak bileşen gruplarına ve pazara özgü etikete sahip olan ve birçok pazara tedarik edilebilen bir malzeme mevcut olabilir. Tek bir ürün ağacı, tüm gerekli bileşenleri listeleyerek, ortak bileşen grubu üretimini temsil etmek için tanımlanır. Her pazar varyantı için, yalnızca ortak bileşen grubu kalemi ve pazara özgü etiket arasındaki ilişkiyi belirten başka bir ürün ağacı gereklidir. Sistem, çok kademeli ürün ağacı açılımını ve farklı ürün düzeylerini dinamik olarak bağlantılandırarak ürün ağaçları arasında analizi destekler. Bunun için bileşenlerin malzeme numaralarını alt düzey ürün ağaçlarına referans olarak kullanır. Ürün ağacı stokta tutulan kalemleri de içerebilir. Bunlara hammaddeler, yarı mamüller ve mamüller dahildir. Standart masraf hesaplaması prosesinde hesaplanan malzeme masraflarının temeli olarak bileşen miktarları kullanıldığı için, ürün ağacı verilerinin doğru olması çok önemlidir.

SAP'de İş Yeri Nedir?

şyerleri, üretime ilişkin temel organizasyon birimleridir. Burada aktiviteler gerçekleştirilir ve bunlar çizelgeleme, kapasite ve maliyet hesaplaması amaçlarıyla kullanılır. Sistem genelde iş merkezlerini gerekli makine kaynağını, gerekli işgücü kaynağını veya özel bir üretim işlemine yönelik olmak üzere her ikisini de temsil etme seçeneğiyle makine iş istasyonlarına böler. İşyerleri, mali masraf yerlerine tayin edilir. Masraf yerlerinde planlanan masraflar aktivite tipleriyle ilgili olabilir ve bir “aktivite değeri” hesaplaması için kullanılabilir. Bu değer, masrafların masraf yerinden üretim siparişlerine tayin edilmesi için kullanılır. İşyeri kapasite yükü, işyerinde yürütülecek işlemler için üretim aktivitesi kullanılabilirliğinin kapasite planlama sorumlusu tarafından görülebilmesini sağlar.

İşyerleri beş farklı üretim aktivitesi yürütebilir; işgücü hazırlığı, makine hazırlığı, makine kullanımı, işgücü, genel aktivite. İş merkezleri tanımlanırken bir masraf yeri/işyeri tayini yapılmalıdır. Her masraf yeri, organizasyon yapısının en üst düzeyi olan bir kontrol koduna tayin edilir. Maliyet hesaplaması yapılan beş aktivite (işgücü hazırlığı, makine hazırlığı, makine, işgücü ve genel aktiviteler) aktivite tiplerine tayin edilir, aktivite tipleri de o işyerlerindeki aktivitenin değerini tanımlar. Ek olarak her aktivite, normal iş planındaki miktarın maliyet hesaplaması yapılan bir miktara nasıl dönüştürüldüğünü kontrol eden bir formüle tayin edilir. Örneğin aktivite miktarının maliyet hesaplaması parti büyüklüğüne bağlı olduğu yerlerde formül, taban miktarına bölünen normal iş planı miktarını maliyet hesaplaması parti büyüklüğüyle çarpar. Miktar parti büyüklüğüyle ilgili olmadığında formül bu durumu yansıtacaktır. Sistem, bir işyeri tarafından yürütülen tüm teyit edilen üretim işlemleri için ilgili masraf yerini otomatik olarak alacaklandırır. Üretim sırasında, üretim siparişi masrafları belirlenir ve üretim siparişi yaratma sırasında otomatik olarak toplanan standart ve planlanmış masraflarla karşılaştırılabilir. Masrafların üretim siparişine mahsuplaştırılması, iş planından hesaplanan standart miktarlar kullanılarak yapılabilir veya üretim sırasında işyerinin kesin kullanımı için teyitler gerçekleştirilebilir.

Bu aktivite tiplerine dayalı maliyet hesaplamasının kullanıldığı yerlerde sistem, tedarik zincirindeki faaliyet iyileştirmesini desteklemek amacıyla, planlanmış ve fiili işyeri kullanımı arasındaki sapmaların raporlarını sağlar. İşletmenin planlanacak / maliyet hesaplaması yapılacak işyeri düzeyinden emin olmadığı durumlarda, ilk olarak basit bir yaklaşımın benimsenmesi önerilir. İşyeri, üretim alanının içindeki münferit makineleri değil tüm üretim alanını veya üretim hattını temsil edebilir. İşletme hazır olduğunda, ilerleyen tarihlerde daha karmaşık bir modele geçiş yapabilir.

SAP Best Practices (En İyi İş Pratikleri) Hakkında

Türkiye için yerelleştirilmiş SAP Best Practices Baseline Package teklifi, SAP yazılımınızı tüm özel ticari gereksinimlerinizi karşılayacak bir canlı sisteme dönüştürür. Önceden tanımlanmış faaliyet senaryoları, ticari çıkarlarınızı kapsamlı bir konfigürasyona gerek bırakmadan hızlıca gerçekleştirmenize yardımcı olur. SAP Best Practices Baseline Package teklifini, özel ticari çözümünüzü değerlendirmek ve uygulamak amacıyla kullanın ve SAP çözümünüzün faydalarını daha hızlı biçimde, daha az çaba sarf ederek ve şimdiye kadarki en düşük masraf ile gerçekleştirin.

SAP Best Practices teklifi, hızlı bir uygulamaya ihtiyaç duyan her büyüklükteki şirket tarafından kullanılabilir, ayrıca bağlı şirketleri için kurumsal bir şablon oluşturmaya ihtiyacı olan global şirketler için de uygundur.

SAP Best Practices kolayca kullanılabilir biçimde yapılandırılmıştır. Üç farklı bileşene sahiptir:
Otomatik aktiviteler içeren, ayrıntılı, adım adım uygulama prosedürleri.
Kendi kendinize öğrenmek veya değerlendirmek amacıyla kullanabileceğiniz gibi, proje ekibi ve son kullanıcı eğitimi için
de kullanabileceğiniz kapsamlı yeniden kullanılabilir dokümantasyon.
Entegre anahtar prosesleri daha az kurulum iş yükü ile çalıştırmak için size ihtiyaç duyduğunuz herşeyi sağlayan
eksiksiz ön konfigürasyon ayarları.

Sertrans Lojistik’te SAP ve Cargomax entegrasyonu yapıldı

Istanbul - Mayıs 12, 2009 - Karayolu taşımacılık hizmetleri ile sektöre 1988 yılında giren Sertrans Holding, hizmet yelpazesini genişleterek denizyolu, havayolu, demiryolu, de¬polama ve depo içi katma değerli hizmetler, yurtiçi dağıtım, gümrüklü antrepo, sigorta ve gümrük hizmetleri sunan yapısıyla sek¬törde entegre bir hizmet veriyor. Bünyesin¬deki şirketleri Sertrans Holding çatısı altında toplayan firmanın taşımacılık ve lojistik faali¬yetlerini Transer Lojistik yürütüyor.

MBIS danışmanlığında Haziran 2008’de başlayan Sertrans ERP projesi, Xinerji Teknoloji firması ile birlikte yürütüldü. Proje kapsamında; sektörde yaygın olarak kullanılan Cargomax yazılımı ile SAP entegrasyonu sağlandı.

Sertrans’ta lojistik operasyonlar için Xinerji’nin Cargomax yazılımı, muhasebe ve yönetim muhasebesi ile insan kaynakları için de SAP çözümleri kullanılıyor. Bu entegrasyon ile operasyonu hızlandırmak ve maliyetleri daha iyi analiz edebilmek amaçlandı.Bu sayede lojistik pazarında daha rekabetçi olmak hedeflendi. Projede, Cargomax yazılımıyla FI (Mali Muhasebe), CO (Yönetim Muhasebesi), HR (İnsan Kaynakları –Bordro- Personel Yönetimi) entegrasyonu gerçekleştirildi. Sertrans Lojistik SAP projesi,Ocak 2009’da devreye alındı.

Sertrans'ta yapılan Cargomax-SAP entegrasyonu lojistik sektöründeki diğer firmalar için de sağlam bir model oluşturuyor. Sertrans, teknoloji açısından en iyi sistemleri kullanmayı hedefleyen bir lojistik firması olduğundan, uluslararası bir ERP yazılımı olan, muhasebe ve yönetim muhasebesi tarafında da üstün nitelikleri olan SAP’yi tercih etti. Sertrans Holding bünyesindeki 8 şirketin tek bir sistemle entegre hale getirilmesi ve konsolide bir şekilde karlılığın takip edilmek istenmesi de SAP’nin uygulanmasında en önemli faktörlerden biri oldu.

YKM’nin Tercihi SAP

Perakende sektöründe ilklerin öncüsü YKM, finansal raporlama ve planlama sistemlerini SAP ile yeniliyor.


Istanbul - Nisan 07, 2009 - Türkiye’de çok katlı mağazacılığın öncü ismi YKM, her geçen gün Türkiye genelinde mağazalarına bir yenisini ekleyerek güçlenmeye devam ediyor. Yılda 30 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan YKM, yüksek müşteri sadakat oranı ve binden fazla marka seçeneği ile Türkiye’nin “Fashion Retail” sektöründeki lider konumunu pekiştiriyor.

Perakende sektöründe 58 yıllık tecrübeye sahip olan YKM’nin, SAP Kurumsal Zeka ve Entegre Planlama çözümlerini devreye aldığı; projede çözüm ortağı olarak Accenture Danışmanlık görev alıyor. SAP Kurumsal Zeka ve Entegre Planlama projesi öncesinde YKM’de raporlama ve planlama alanında kullanılan bir çözüm bulunmuyordu. Bununla birlikte çeşitli dosyalar üzerinden manuel olarak yürütülen çalışmalar raporlama ve bütçeleme süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilememesiyle birlikte kullanıcıların rapor sonuçlarının analizine yeterince zaman ayıramamasına neden oluyordu.

Projenin ilk fazında manuel olarak yapılan veri toplama, dönüştürme ve uygunlaştırma aktiviteleri için harcanan efor ve zamanı en aza indirerek kullanıcıların doğru ve eksiksiz bilgiye tek bir noktadan zamanında erişmesi sağlandı. İkinci fazda ise Excel dosyaları üzerinde yürütülen planlama aktiviteleri, SAP Kurumsal Zeka (BI) uzantısı olan Entegre Planlama (IP) sistemine aktarıldı. Böylece daha hızlı, esnek ve kullanıcılar tarafından yönetilen planlama sistemi geliştirildi. Başarıyla sonuçlanan projede entegre bir planlama süreci benimsenerek tüm YKM bütçe süreci Entegre Planlama (IP) çözümü üzerinden etkin olarak yönetilmeye başlandı.